‘Best bewaarde Neanderthalerkampement’ ontdekt in Den Bosch

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

In Den Bosch is het ‘best bewaarde Neanderthalerkampement van Nederland’  ontdekt. De gemeente Den Bosch had het op een persconferentie over ‘een unieke ontdekking, vanwege de gaafheid’. De vondsten werden gedaan bij ontgravingen op het Vonk & Vlam terrein, waar een ondergrondse parkeergarage moet komen. Er zijn vondsten gedaan uit de oude steentijd, ruim 40.000 jaar geleden, toen in de regio Neanderthalers woonden. Er zijn onder meer stenen werktuigen en dierlijke botresten gevonden, en sporen die zijn ontstaan bij het maken van werktuigen.

De botten zijn afkomstig van mammoeten, rendieren, reuzenherten, wolharige neushoorns, paarden en bizons. Wetenschappers van de Universiteit Leiden doen onderzoek naar de samenhang tussen de verschillende vondsten. Neanderthalers waren 1.50 tot 1.60 meter lang, maar iets zwaarder gebouwd dan de hedendaagse mens. Ze worden niet direct als onze voorouders beschouwd, maar tonen sterke gelijkenis en leefden enige tijd samen met de cro-magnonmens, de voorloper van de hedendaagse mens. Ze zijn uitgestorven, maar niemand weet de oorzaak. In 2001 werd voor de Zeeuwse kust en stukje schedeldak met de voor Neanderthaler typerende wenkbrauwboog gevonden. Eerder werden op andere locaties onder meer stenen vuistbijlen van Neanderthalers gevonden.

Lees ook:Akker bij Assen goudmijn op Neanderthaler gebied
Lees ook:Grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa ontdekt bij Dalfsen
Lees ook:Eerste Amsterdammer al in de Steentijd
Lees ook:Verdronken eiland bij Schiermonnikoog gevonden
Lees ook:Meeste Nederlandse oermannen waren jagers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>