Concertgebouw krijgt gouden lier terug

IMG_20160502_142937Het Concertgebouw in Amsterdam bestaat 125 jaar: op 11 april 1888 opende het voor het eerst haar deuren voor het publiek. Om dat extra luister bij te zetten, is de gouden lier in januari voor onderhoud van het dak getakeld: het logo van het gebouw. De 3,5 meter hoge lier heeft een nieuwe laag bladgoud gekregen. Het 600 kilo zware symbool wordt donderdag door een hoogwerker teruggeplaatst op het zadeldak. Het Concertgebouw viert woensdag 10 april feest met een Sterrengala, met de koningin, Willem-Alexander en Maxima.

 

De lier is een eeuwenoud tokkelinstrument en is de voorloper van de harp. Het werd vooral in de klassieke oudheid en in de Middeleeuwen veel gebruikt als muziekinstrument. In de tijd van Koning David in het Oude testament is er al sprake van dat hij een lier bespeelde en zo koning Saul op goede gedachten wist te brengen. De oude Grieken geloofden dat de lier was uitgevonden door de god Hermes. Hij had hem aan Apollo geschonken, de god van de zang en de dichtkunst. Daarmee werd de lier het symbool van muziek en poëzie. Wie de lier bespeelde, kon daarmee mensen betoveren en wilde dieren temmen. De zeven snaren herinneren aan de harmonie der getallen en de planeten. In de loop der eeuwen raakte het instrument in de vergetelheid en dient alleen nog als symbool.

Lees ook:Bèta’s vieren vandaag Pi-dag
Lees ook:Internationale Pi-dag 2014
Lees ook:Pi-dag 2011
Lees ook:Internationale Pi-dag 2015
Lees ook:Pi-dag 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>