Internationale Pi-dag 2014

Vrijdag 14 maart is het Internationale Pi-dag: een feestdag voor  geleerden en wiskunde-afdelingen op universiteiten (2015: klik hier). Amerikaanse bèta-bollebozen bakken apple pies (appeltaarten), dragen Pi-shirts, zingen Pi-liedjes en doen denkspelletjes. Bij benadering is het wiskundige symbool Pi 3,14. Amerikanen schrijven deze datum als 3/14. Het feestje begint meestal om 13.59 uur (1.59 PM), omdat de zescijferige benadering van Pi 3,14159 is. Sinds 300 jaar is de  Griekse letter Pi het symbool voor Pi: het waren de Grieken die Pi in de oudheid  ontdekten. Overigens is 14 maart óók de geboortedag van de wereldberoemde wis –en natuurkundigen ooit: Albert Einstein (1879-1955).

Pi is de omtrek van een cirkel gedeeld door de diameter. De diameter van een cirkel is te meten, de omtrek niet, want die is niet recht. De Babyloniërs hanteerden een rekenwijze, die er een halve procent naast zat; de Egyptenaren 0,6 %. Archimedes was de eerste die het probleem wiskundig aanpakte. Pi wordt daarom ook wel de constante van Archimedes genoemd. Zijn berekeningen zaten er uiteindelijk 0,008 % naast. Het getal is bij benadering 3,1415926. Eigenlijk loopt pi tot oneindig ver achter de komma door, zonder ooit in een vast patroon te vervallen. Rekenpuristen vinden 3,14 een veel te grove afronding. Het symbool voor pi wordt toegeschreven aan de Britse wiskundige William Jones, die het in 1706 noteerde. In 1737 nam de Duitse wiskundige Leonhard Euler het over; daarna werd het wereldwijd gebruikt. Pi duikt op allerlei onverwachte plekken in de wiskunde op, ook als er geen cirkels aan te pas komen. Zo wordt het berekenen van pi gebruikt om de snelheid van computers te onderzoeken.

Lees ook:Pi-dag 2011
Lees ook:Bèta’s vieren vandaag Pi-dag
Lees ook:Pi-dag 2013
Lees ook:Bèta talenten vieren vandaag Pi-dag
Lees ook:Internationale Pi-dag 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>