Componist Simeon ten Holt overleden

Zondag 25 november is in een ziekenhuis in Alkmaar de Nederlandse componist Simeon ten Holt overleden. Hij werd 89 jaar. Ten Holt werd vooral bekend van Canto Ostinato (klik hier voor een fragment op video), een stuk van drie uur voor meerdere piano’s, dat hij in 1976 afrondde. Het muziekstuk groeide uit tot één van de meest bekende werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek. Veel dansers kennen de muziek maar al te goed: Canto Ostinato werd veelvuldig gebruikt in verschillende hedendaagse choreografieën.

 

 

Ten Holt werd geboren in het Noord-Hollandse Bergen en volgde van 1949 tot 1954 muziekles in Parijs. Daar leerde hij experimenteren met toonsoorten. Terug in Nederland experimenteerde hij met elektronische muziek en muziektheater. In de jaren ’70 werkte hij aan Canto Ostinato, dat met zijn kenmerkende repeterende melodie een klassieker werd. Ook andere werken van Ten Holt duurden uren. Bij uitvoeringen van zijn muziek wisselden pianisten elkaar af.

Lees ook:World Minimal Music Festival in Muziekgebouw aan ‘t IJ
Lees ook:Big Rivers 2013 in Dordrecht
Lees ook:Kamermuziekfestival Almere
Lees ook:Mattijs van Bergen presenteert herfst/wintercollectie 2014 in Van Gogh Museum
Lees ook:Robeco SummerNights in Concertgebouw Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>