Donkere wolken pakken samen boven Moluks Museum

Boven het Moluks Museum (Museum Maluku) pakken donkere wolken samen. Als er niet snel geld wordt gevonden, moet het in 2013 de deuren sluiten. Dat zou het eind betekenen van Moluks erfgoed in Nederland: een gevoelige zaak, omdat het museum er ooit kwam om de Molukse geschiedenis in beeld te brengen en te bewaren.

 

Het museum werd officieel geopend in 1990 in Utrecht, als verzoening en markering van een periode waarin Nederland haar beloften niet was nagekomen. In Nederland wonen ongeveer 60.000 Molukkers. Het Rijk betaalde een jaarlijkse subsidie, maar kocht dat in 1995 af met een eenmalig bedrag van omgerekend 3,6 miljoen euro. Met dat geld is het museum 15 jaar lang geëxploiteerd, maar het geld raakt op en het is tot nu toe niet gelukt om nieuwe geldbronnen aan te boren. Dat geld is nu bijna op. Het museum is niet bekend bij grote publiek: voorzitter Dita Vermeulen geeft toe dat er ‘niet genoeg aan de weg is getimmerd.’ Het museum hoopt op samen werking met andere musea, bijvoorbeeld met Museum Bronbeek in Arnhem, dat is gespecialiseerd in de militaire geschiedenis van Nederland ten tijde van Nederlands-Indië.

Lees ook:Fonds Podiumkunsten: meer subsidieaanvragen, maar minder te verdelen
Lees ook:Metropole Orkest voorlopig gered
Lees ook:BankGiro Loterij is een zegen voor musea
Lees ook:Meer geld voor cultuur: festivals als Noorderslag gered
Lees ook:Boorwerk tunnels Noord/Zuidlijn voltooid

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Donkere wolken pakken samen boven Moluks Museum

  1. rentenier

    3,6 miljoen is tegen 8 a 12% wettelijke handelingstransacties minimaal 288.000 rente per jaar vanaf 1990.Want dat kan je 15 jaar vast zetten. Dat is meer dan de 240.000 subsidie die is gegeven per jaar. En dan op de laatste 2 jaren gaan klagen. Er zijn meer dan 140 verschillende culturen in Nederland.

      /   Reply  / 
    1. Boy

      domme reactie van rentenier

        /   Reply  / 
  2. vrwtj

    Misschien kan Maluku Satudarah eens écht ten strijde trekken voor hun afkomst?

      /   Reply  / 
  3. Ambonees

    Verkeerde mensen op de verkeerde plek. Waarom wordt dit Moluks museum in de negentiger jaren van de vorige eeuw met een goedkope eenmalig goedkope afkoopsom van 3 miljoen gulden afgestaan???? Voor de zoveelste keer om de tuin geleid door de Nederlandse regering!!! Zolang wij hier zitten, zijn alle kosten op rekening bij de Nederlandse overheid als nalatigheid van hun beloftes t.a.v. de Molukse vrijheidsstrijd, het R.M.S.-ideaal!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>