BankGiro Loterij is een zegen voor musea

Donderdagavond vond het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij plaats: een feest waar de vaderlandse kunstwereld ieder jaar reikhalzend naar uitkijkt. Dan wordt 50 miljoen euro uitgedeeld: de helft van het jaarlijkse ingelegde loterijgeld (2011: klik hier). Musea kunnen dat geld goed gebruiken: in deze crisistijd is het moeilijker om fondsen te werven en ook musea zullen niet ontkomen aan op handen zijnde bezuinigingen. Inmiddels krijgen 51 culturele instellingen jaarlijks een vast bedrag, gemiddeld tussen de 3 en de 5 ton. ‘We investeren in schilderijen en stenen’, zegt Jeroen Gerlag van de Bankgiro Loterij.

 

Met stenen bedoelt hij gebouwen: een deel van het geld vergroot het aankoopbudget van een museum, maar daarnaast gaat veel geld naar verbouwingen en restauraties. Zo ontvangt het Van Goghmuseum  ieder jaar 2 miljoen euro van de loterij: ‘Zonder dit geld zou het museum geen belangrijke aanwinsten kunnen doen.’ Van Goghs en tijdgenoten zijn nou eenmaal schrikbarend duur. Het Rijksmuseum krijgt 3 miljoen per jaar voor aankopen en 5 jaar lang 9 ton per jaar voor de verbouwing: ‘Zonder de BankGiro Loterij zouden Nederlandse musea niet kunnen meedoen op de internationale kunstmarkt’, aldus een woordvoerder. Het Haags Gemeentemuseum krijgt ieder jaar van de gemeente ruim twee ton, maar van de loterij jaarlijks 5 ton: een dikke tweemaal zoveel als uit de stedelijke subsidiepot. Het Haagse Mauritshuis krijgt sinds 1999 ieder jaar 1,5 miljoen euro voor het aankoopfonds. Het museum organiseert komende zondag een Open Dag om dit te vieren.

Daarnaast deelt de Loterij ieder jaar eenmalige geldbedragen uit. Zo krijgt het Armando Museum in Amersfoort eenmalig 1 miljoen euro. Het gebouw brandde in 2007 bijna helemaal af en mede met dit geld kan het in 2012 weer opengaan. Het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht krijgt een eigen poppodium. Donderdagavond ontving het museum 450.000 euro van de BankGiro Loterij om dit te realiseren. Het is de bedoeling dat popartiesten op het poppodium  optreden met instrumenten uit het museum.

Lees ook:Goed Geld Gala: genereuze bijdrage BankGiro Loterij voor culturele sector
Lees ook:BankGiro Loterij steunt cultuur met 58 miljoen euro
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: samenwerking BankGiro Loterij met vijf jaar verlengd
Lees ook:BankGiro Loterij blijft EYE steunen
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: Licht in de winter dankzij BankGiro Loterij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>