Topstuk uit kunstgeschiedenis in Hermitage Amsterdam

IMG_20160509_164824De Hermitage Amsterdam heeft zes weken lang één van de topstukken uit de kunstgeschiedenis in huis: het schilderij ‘De dans’ (1909-1910) van Henri Matisse is tot en met 9 mei te zien in de tentoonstelling ‘Matisse tot Malevich, Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage van Sint Petersburg’. Ook ‘De dans’ komt uit het moedermuseum en is voor het eerst in ons land te zien.

 

Het Russische museum leent dit icoon van de kunst uit de 20e eeuw sowieso zelden uit. Het Ministerie van Cultuur in Moskou gaf er toestemming voor om ‘De dans’ zes weken in bruikleen te geven. Het monumentale doek van 260 x 391 centimeter vormt een belangrijke aanvulling op de tentoonstelling. Vanwege zijn vernieuwende en onconventionele opzet is het een sleutelstuk binnen het oeuvre van Matisse (1869-1954). De kunstenaar werd zijn hele leven geïnspireerd door dans. Hij verwerkte het in houtsnijwerk, aquarelschetsen, tekeningen en zelfs op vazen. Voor hij de versie schilderde die nu in Amsterdam hangt, maakte hij een ‘Dans’ die in het MoMa in New York hangt. Toen de Russische kunstverzamelaar Sergej Sjitsjoekin dit schilderij zag, gaf hij Matisse opdracht een dergelijk doek met dezelfde imposante maten te maken voor zijn Moskouse villa. Ook in 1909 bestelde hij de pendant van een ander schilderij: ‘De muziek’. De expositie Matisse tot Malevich is tot en met 18 september in de Amsterdamse Hermitage te zien.

Lees ook:Alexander de Grote in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Matisse tot Malevich in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Hermitage is een hit
Lees ook:Koningin opent expositie Malevich in Stedelijk Museum Amsterdam
Lees ook:Kerstvakantie in de Hermitage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>