Internationaal Film Festival Rotterdam 2010

Woensdag 27 januari 2010 start de 39e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), dat duurt tot en met zondag 7 februari (editie 2013: klik hier). Het populaire evenement biedt films die net even iets anders zijn: dat is al jarenlang een ijzersterke formule die de functie en aantrekkingskracht van het festival uitmaakt. De openingsdag is net als vorig jaar de Robeco Filmdag, met publieks-favorieten van de afgelopen jaren. De dag eindigt met ‘Juno’ van Jason Reitman, waarmee het festival officieel opent. De online kaartenverkoop begon vrijdag en loopt gesmeerd: tot nu toe zijn ruim 102.000 tickets verkocht, eenderde van het totale aanbod aan bioscoopkaartjes. Er is veel belangstelling voor films van Werner Herzog, Claire Denis, Wes Anderson, Francis Ford Coppola en de competitiefilms.

Dit jaar is een speciaal programma gewijd aan Afrika: een continent waaruit tot nu toe weinig films ons land bereikten. De filmmaker in focus dit jaar is de Japanner Sai Yoichi die in eigen land al jaren tot de groten behoort, maar hier vrijwel onbekend is. Een ander terugkerend onderdeel is Cinema Regained, een terugblik op de filmgeschiedenis, dit jaar met een retrospectief van een andere Japanner: Yoshida Kiju, een meester van de Japanse Nouvelle Vague. Zeven van zijn films worden in Rotterdam vertoond, met de nadruk op de jaren ’60.

Oorlogsfilms krijgen speciale aandacht: niet de grote spektakelstukken, maar kleine, psychologisch getinte films, waaronder de winnaar van de Gouden Leeuw in Venetië ‘Lebanon’. Naast de ‘normale’ films en genomineerden voor de competitie, ontbreken ook filmhuisfavorieten niet en komt 3D aan bod: een oude Hitchcock, ‘Dial M For Murder’, is voor het eerst in drie dimensies te zien. Films worden overal in verschillende bioscopen en filmhuizen in Rotterdam vertoond, maar centrum van het festival is het Schouwburgplein, met de grote Pathé bioscoop, het Film Café in de Rotterdamse Schouwburg en de centrale kassa in de Doelen. De VPRO doet dagelijks verslag van het festival op Nederland 2 vanaf circa 23.00 uur.

Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam
Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam
Lees ook:Internationaal Film Festival Breda
Lees ook:Go Short 2016 – International Short Film Filmfestival Nijmegen
Lees ook:Boeddhistisch Film Festival 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>