Anna van Hannover – Handel Festival Leeuwarden

leeuwarden0Leeuwarden is van vrijdag 30 oktober tot en met woensdag 11 november 2009 het middelpunt  van het Anna van Hannover – Handel Festival: een muziekfestival met concerten, orgelconcerten, lezingen en een tentoonstelling in het Historisch Centrum Leeuwarden. Anna van Hannover was de vrouw van de laatste Friese stadhouder Willem-Friso, de latere prins Willem IV van Oranje. Ze was dol op muziek en haalde de beroemde hofcomponist Georg Friedrich Händel naar het hof in Leeuwarden. Dit jaar is het precies 300 jaar geleden dat Anna van Hannover werd geboren en 250 jaar geleden dat ze overleed. Ook Händel overleed 250 jaar geleden: al die jubileumdata bij elkaar zijn aanleiding voor dit naar eigen zeggen ‘prestigieuze’ festival.

 

Anna werd geboren op 2 november 1709 in Hannover. Ze was het tweede kind van de latere koning George II van Engeland en koningin Caroline van Brandenburg-Ansbach. In 1734 trouwde ze met prins van Oranje Willem Friso, de laatste Friese stadhouder, die uiteindelijk erfstadhouder prins Willem IV werd. Het was een politiek geëngageerd huwelijk, wat gebruikelijk was in die tijd. Minder gebruikelijk was, dat het stel samen heel gelukkig moet zijn geweest, zoals blijkt uit bewaard gebleven brieven die ze elkaar stuurden. Lang konden ze niet van elkaar genieten: beiden stierven jong: de prins in 1751 op veertigjarige leeftijd, zijzelf in 1759 met vijftig jaar.

Lees ook:Zondag 21 februari: 200 jaar geleden trouwde Willem II met Anna Paulowna
Lees ook:Hofstad Festival Leeuwarden
Lees ook:Maria Louisejaar: Koning bezoekt Marijkedag Leeuwarden
Lees ook:Verhalenfestival paleis Soestijk
Lees ook:Nederland viert 200 jaar Koninkrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>