Zondag 21 februari: 200 jaar geleden trouwde Willem II met Anna Paulowna

Precies 200 jaar geleden, op 21 februari 1816, trouwde prins Willem, de latere koning Willem II, met Anna Paulowna, de zuster van de Russische tsaar Alexander I. Het huwelijk vond plaats in het winterpaleis van de tsaar in Sint-Petersburg. Prins Willem moest wel naar Rusland afreizen, want een Romanov mocht alleen trouwen als beide partijen elkaar hadden ontmoet en hadden ingestemd.

Zie ook: Kunstpark Soestdijk

Anna Paulowna was van beduidend hogere komaf, maar stemde ermee in om te trouwen met de protestantse prins. Ze mocht haar Russisch-orthodoxe geloof behouden, maar hun kinderen zouden protestants worden opgevoed. Het paar ging wonen op paleis Soestdijk, dat de prins kreeg voor zijn verdiensten in de Slag bij Waterloo in 1815 tegen Napoleon. In die tijd bestond alleen het middengedeelte: het verhaal gaat dat Anna bij aankomst dacht bij het voorgebouw van het paleis te zijn aangekomen. Al gauw werden de karakteristieke zijvleugels met zuilengalerijen bijgebouwd.

Ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum zijn in de Hermitage in Amsterdam uit de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag een tekening van de intocht van het jonge paar in Amsterdam en een gouden zoutvat uit Rusland te zien, dat uit de bruidsschat van Anna kwam. Zondag 21 februari worden in paleis Soestdijk speciale rondleidingen georganiseerd.

Lees ook:Paleis Soestdijk: ‘Appjes van Anna’ – rondleidingen over Anna Paulowna
Lees ook:Verhalenfestival paleis Soestijk
Lees ook:Vrijdag 19 februari opent Kunstpark Soestdijk
Lees ook:Bloemendagen Anna Paulowna 2016 – 30 april t/m 5 mei
Lees ook:Bloemendagen Anna Paulowna 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>