Verhalenfestival paleis Soestijk

Zaterdag 17 tot en met zondag 25 oktober is paleis Soestdijk het domein van verhalenvertellers, tijdens het Verhalenfestival. Onder het motto ’Een paleis vol verhalen’ komen in de herfstvakantie en de kerstvakantie professionele verhalenvertellers in de stijlkamers van het paleis vertellen over de koninklijke bewoners uit het verleden. Tijdens de herfstvakantie is het paleis open van 11.00 tot 17.00 uur, het park en de oranjerie vanaf 10.30 uur (maandag gesloten). Tickets en reserveren: zie website.

Zie ook: Sprookjesfestival Arnhem

Veel Nederlanders kennen paleis Soestdijk als de plek waar koningin Juliana op haar verjaardag het defilé afnam, maar er waren al veel eerder stadhouderlijke en koninklijke bewoners. In 1815 kreeg Willem II het paleis cadeau vanwege zijn heldendaden in de slag bij Waterloo, waar Napoleon werd verslagen. Hij was er vaak met zijn vrouw Anna Paulowna. In de tweede helft van de 17e eeuw kwam stadhouder Willem III er regelmatig, tot hij bij Apeldoorn paleis Het Loo liet bouwen. De latere stadhouder Willem IV woonde er in de zomer van 1711 en koning Lodewijk Napoleon bouwde het kleine paleis – in die tijd bestond alleen het middengedeelte – alvast een beetje uit.

Vanwege de komst van Anna Paulowna, die als zuster van de Russische tsaar nogal wat grandeur gewend was, werden de twee kenmerkende halfronde colonnades aan weerszijden van het middengedeelte gebouwd. Koningin-moeder Emma gebruikte het paleis als zomerverblijf tot aan haar dood in 1934 en in 1937 kwamen prinses Juliana en prins Bernhard er wonen. Beiden overleden in 2004 (prinses Juliana op 20 maart en prins Bernhard op 1 december). Sindsdien staat het paleis leeg en worden er regelmatig activiteiten georganiseerd.  Het Rijk is naarstig op zoek naar ideeën om het paleis en de grote tuin een geschikte herbestemming te geven.

Lees ook:Zondag 21 februari: 200 jaar geleden trouwde Willem II met Anna Paulowna
Lees ook:Paleis Soestdijk: ‘Appjes van Anna’ – rondleidingen over Anna Paulowna
Lees ook:Fototentoonstelling Beatrix op Soestdijk
Lees ook:Juliana even terug op paleis Soestdijk
Lees ook:Lathyrus-weekend op Paleis Soestdijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>