Gondelvaarten Bredevoort in sprookjesachtige sfeer

IMG_20160525_121146Op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus en vrijdag 4 en zaterdag 5 september 2009 wordt in Bredevoort voor de 41e keer de jaarlijkse Gondelvaart gehouden. Het vestingstadje ligt tussen Aalten en Winterswijk in de Gelderse Achterhoek, niet ver van de grens met Duitsland. Het publiek op de tribune en langs de eeuwenoude vestinggracht is ooggetuige van een sprookjesachtig schouwspel, wanneer verlichte gondels langs varen, elk met een eigen lichteffect, muziek en uitbeelding. Eigenlijk zijn het vlotten met voorstellingen erop tot zo’n 6 meter hoog en 8 meter lang. Veertig jaar geleden werden de voorstellingen uitgebeeld met zogenaamde vetpotjes: waxinelichtjes in glazen potjes. Tegenwoordig worden onder andere led-lampjes gebruikt, soms aangestuurd door computerprogramma’s.

 

De eerste Gondelvaart vond in 1928 plaats. De Grote Depressie zorgde er in 1935 voor dat het festijn stopte, maar in 1968 werd een doorstart gemaakt. Voorafgaand aan de Gondelvaart is er een muzikaal programma; het spektakel wordt afgesloten met vuurwerk. Het evenement vindt plaats op het afgesloten terrein aan de Grote Gracht. Na afloop zijn alle straten van Bredevoort tot 01.00 uur verlicht met tienduizenden vetpotjes, veel tuinen zijn versierd en opengesteld voor het publiek. Tijdens ‘Bredevoort schittert’ er is van alles te doen: terrassen, exposities, demonstraties, boeken- en ansichtenmarkt, een Oldtimershow, muzikaal feestprogramma op ‘t Zand, de Prinsenstraat in Middeleeuwse sfeer, een rondleiding in de molen Prins van oranje en een Theetuin bij ‘t Meesterhuis. De Gondelvaart begint om 20.00 uur; de kassa gaat een uur eerder open. Tickets kosten € 10,=; kinderen tot en met 12 jaar € 2,=; tribuneplaatsen kosten € 3,= extra. Parkeren kost niets.

Lees ook:Verlichte Gondelvaart Aldeboarn – één van de grootste evenementen in Friesland
Lees ook:Gondelvaart en Venezia del Nord in Appingedam
Lees ook:Verlichte gondelvaart in Belt-Schutsloot (de Wieden)
Lees ook:Havendag Oudewater
Lees ook:Gondelvaart Giethoorn 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>