Holland Festival 2009

IMG_20160511_184104De Koningin komt donderdag 4 juni 2009 naar de opening van het 62e Holland Festival in de nieuwe Rabozaal van de Stadsschouwburg in Amsterdam. Het festival duurt tot en met 28 juni (editie 2013: klik hier). De wereldberoemde Mikhail Baryshnikov danst met sterdanseres Ana Laguna ‘Three solo’s and a duet’. Het Nationale Ballet brengt een hommage aan Serge Diaghilev: ‘100 jaar Les Ballets Russes. Deze impresario bracht de beste dansers, choreografen, componisten en kunstenaars bij elkaar en produceerde baanbrekende dansstukken. Later waaierden de leden van de legendarische balletgroep uit over de hele wereld. Georges Balanchine richtte in Amerika het New York City Ballet op. Sonia Gaskell stond aan de wieg van het Nationale Ballet, dat nu de wereldpremière brengt van een nieuwe interpretatie van ‘Sheherazade’, door Michael Fokine in 1910 gemaakt voor Les Ballet Russes.

 

De Nederlandse Opera komt met ‘Carmen‘, dat de NPS op donderdag 25 juni live vanuit het Muziektheater uitzendt in het Oosterpark. Het Holland Festival brengt voor het eerst sinds jaren een eigen productie uit: Varèse 360o, de integrale uitvoering van het werk van de Frans/Amerikaanse componist Edgard Varèse. Na Amsterdam gaat de productie naar South Bank Centre in Londen en Festival d’Automne in Parijs. Het festival is co-producent van de opera’s ‘Adam in Ballingschap‘ met de Nederlandse Opera en ‘Aquarius’ met de Vlaamse Opera en het Antonioni project van Toneelgroep Amsterdam, regie Ivo van Hove.

 

Het Holland Festival heeft een traditie hoog te houden: hedendaagse en niet-klassieke muziek, grote meesters en belangwekkend internationaal theater. Er komen veel multidisciplinaire voorstellingen, waaronder het Bunraku-Za theater uit Osaka, dat zelden buiten Japan te zien is. Op muziekgebied zijn er werken van de Franse componist Dusapin, waaronder de opera ‘Passion’, en de dansopera ‘Medea’. Op theatergebied komen de Münchener Kammerspiele met ‘Hiob’, naar het boek van Joseph Roth en het Bayerisches Staatsschauspiel met ‘Woyzeck’. Ander hoogtepunt is ‘Orpheus’ van de Zuid-Afrikaanse theatermaker Brett Baily op een geheime buitenlocatie. In samenwerking met het Filmmuseum wordt de gerestaureerde film ‘J’accuse’ getoond, begeleid door livemuziek.

Lees ook:Koningin Máxima bij opening Holland Festival 2017
Lees ook:Prinses Margriet opent Holland Festival 2012
Lees ook:Holland Festival 2015 in Amsterdam
Lees ook:Amsterdam: Opera Foreward Festival – tot en met 31 maart
Lees ook:Holland Festival 2010

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Holland Festival 2009

  1. Pingback: Events in the Netherlands, spring 2009 | Eropuit

  2. Pingback: Koningin opent Hermitage Amsterdam | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>