Holland Festival 2015 in Amsterdam

Zaterdag 30 mei begint het Holland Festival, het meest toonaangevende internationale podiumkunstenfestival in Nederland (trailer: klik hier). Het festival duurt tot en met 23 juni en is een mix van podiumkunsten (muziek, dans, opera, toneel en muziektheater) die samengaan met zowel westerse als niet-westerse kunstvormen. Ook is er aandacht voor literatuur, architectuur en beeldende kunst. Het festival is altijd koploper geweest in het ondersteunen van moderne en niet-klassieke hedendaagse muziek en nieuwe kunstvormen in de wereld van muziektheater.

Zie ook: Fries Straatfestival en Oerol

Ieder jaar zit het programma vol verrassingen. In de regel komt het staatshoofd naar de opening, maar het koningspaar is op staatsbezoek naar Canada en het is niet bekend of andere leden van de Koninklijke familie het festival ergens in juni bezoeken. Thema dit jaar is Turkije. Het is de eerste editie onder leiding van artistiek directeur Ruth Mackenzie. Het festival opent met een weekend  met veel gratis programma’s. Aansluitend op het openingsconcert in Carré vindt House in Your House plaats, een live-stream van dj-sets, in samenwerking met 3FM en 3voor12, waarmee je thuis je eigen feestje kunt bouwen. Op tv zijn er uitzendingen op NPO2 zaterdag 30 mei, 6, 13 en 20 juni.

Het Holland Festival presenteert dit jaar 45 producties met voorstellingen, concerten en evenementen en een extra-programma met 63 activiteiten. Hoogtepunten zijn 12 Hour PROM op 20 juni, een concertreeks van twaalf uur in het Concertgebouw met onder andere Eva-Maria Westbroek. Het Spaanse gezelschap La Fura dels Baus komt met M.U.R.S., een show over een maatschappij versus technische ontwikkelingen. Op dansgebied staat de wereldpremière van ‘Extremalism‘ op het programma met 30 dansers van ICK-Amsterdam en Ballet National de Marseille. Componist Arnoud Noordegraaf brengt een nieuwe opera: ‘As Big As The Sky’, met decors en video van Ai Weiwei. Het Nationale Ballet brengt werk van Britse choreografen in ‘Cool Britannia’, de Nationale Opera brengt voor het eerst de complete ‘Lulu’ van Alban Berg. Op 23 juni is de opera gratis en live in de openlucht te zien, in park Frankendael.

Lees ook:Holland Festival 2014
Lees ook:Koningin Máxima bij opening Holland Festival 2017
Lees ook:Koningspaar bij opening Holland Festival in Stadsschouwburg Amsterdam
Lees ook:Holland Festival 2009
Lees ook:Prinses Margriet opent Holland Festival 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>