Koningin opent eerste Biënnale Bijlmer

Of de majesteit zes pissende heren kan waarderen? Ze zal ze ongetwijfeld tegenkomen, als ze zaterdag 9 mei 2009 ‘De straat van sculpturen‘ opent: een beeldenroute van internationale allure in de Bijlmer. Kunstenaar Pascale Tayou uit Kameroen woont in Brussel, liet – met een knipoog naar Manneke Pis – voor de Bijlmerroute zes gekleurde kopieën van zichzelf maken en noemde het ‘Tayouken Piss, les pisseurs d’Amsterdam’. Vijftien kunstenaars drukken allemaal hun eigen stempel op de Bijlmer. Het idee voor het project ontstond bij een groepje particulieren in de Bijlmer. Het plan bleek uitvoerbaar: de eerste Bijlmerbiënnale is 9 mei een feit.

 

Peter Stel, die zelf ook in de Bijlmer woont, bekleedde de wanden van het sombere en kolossale winkelcentrum Kraaiennest met rode en witte vlakken. Aan de lange zijkant vormen die vlakken de titel van het werk: het woord ZIEZO, ook te lezen als Zie ZO (Zuidoost). De beeldenroute bevat veel meer, waaronder marmeren totempalen en een veelvormig bouwsel van Rob Voerman. Het beginpunt van de route ligt bij metrostation Kraaiennest, waar de Bijlmer nog in haar oorspronkelijke toestand bestaat: hoge galerijflats met veel groen. In dit gebied vloog in 1992 een vliegtuig tegen een flatgebouw. Tussen de flats staat het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De route voert langs het groene middengebied met het Bijlmerpark, dat op dit moment grondig op de schop gaat. Daarna gaat de route verder langs het Anton de Komplein, door winkelcentrum Amsterdamse Poort en eindigt bij station Bijlmer-Arena.

Lees ook:Mijnbouw boosdoener verzakking winkelcentrum Heerlen
Lees ook:Barak Anne Frank aangestoken
Lees ook:Tulpenfestival Noordoostpolder 2012
Lees ook:Prinses Beatrix opent ARTZUID 2015 IN Amsterdam
Lees ook:Kunstroute Leiden 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>