Oude tijden herleven tijdens Dickensfestijn Deventer

Dit weekend herleven oude tijden van de Engelse schrijver Charles Dickens (1812-1870) in Deventer. Op zaterdag 20 en zondag 21 december 2008 vindt in de Hanzestad aan de IJssel voor de 18e keer het Dickensfestijn plaats (editie 2012: klik hier). In het historische Bergkwartier wandelen ruim 900 personages uit zijn beroemde boeken rond: Scrooge, Oliver Twist, Mr. Pickwick, Christmas Carol Singers, maar ook weeskinderen, dronkaards, zwervers, boefjes, kantoorklerken, deftige lieden, kastanjeverkopers, schoorsteenvegers en zelfs Queen Victoria. De toegang is gratis, maar er kan een wachttijd zijn bij de toegang in de Walstraat. Het festijn trekt jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers.

Het festijn speelt zich af in de straatjes op het Bergkwartier; toegang is alleen mogelijk via de Walstraat/hoek Keizerstraat. Overige straten zijn afgesloten. De winkeltjes, cafés en galeries in het Bergkwartier zijn de hele dag open. Er is Engelse punch te koop, gepofte kastanjes, Deventer koek, wafels: alles in het decor van de gerestaureerde panden, opgetuigd met duizenden kleine lichtjes en huizenhoge kerstbomen. Nieuw dit jaar is de deelname van het Charles Dickens Museum uit Londen aan de expositie in de Bergkerk. Zo liggen er de eerste druk van ‘A Christmas Carol‘, schrijfset, wandelstok en sigarenkist van Dickens en het kostuum dat hij droeg tijdens zijn eerst ontmoeting met koningin Victoria. Bij de Bergkerk is een kerkhof ingericht met het fictieve graf van Scrooge. Het Dickensfestijn wordt beide dagen om 17.30 uur in deze kerk afgesloten met een Sing Along van ruim een kwartier. Alle winkels in de hele binnenstad zijn beide dagen open tot 17.00 uur, met kerstactiviteiten en kraampjes. De Brink (voor het Bergkwartier) is beide dagen in de marktsfeer: zaterdag is het de wekelijkse warenmarkt en zondag is er een kerstmarkt met ruim 200 kramen. Bij de Grote of Lebuïnuskerk staat de Grote Kerk Kerstmarkt, bij de Mariakerk en rondom het grote Kerkhof de antiek- en brocantemarkt Kerstbrocante aan de IJssel. Allebei zowel op zaterdag als op zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De Kerstmarkt vraagt twee euro toegang; kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee.

Lees ook:Dickens Festijn Deventer 2012
Lees ook:Dickens Festijn Deventer – 17 en 18 december
Lees ook:Deventer Dickens Festijn 2010
Lees ook:Deventer Dickens Festijn
Lees ook:Dickens Festijn Deventer 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>