Friedrich in de Hermitage Amsterdam

In de Hermitage in Amsterdam is tot en met 18 januari een tentoonstelling te zien van de Duitse romanticus Casper David Friedrich. (1774-1840). Het is voor het eerst dat werken van deze schilder buiten Duitsland en Rusland te zien zijn. De getoonde werken zijn in bruikleen gegeven door het moedermuseum de Hermitage in Sint Petersburg. Tsaar Nicolaas I kocht nogal wat van hem voor zijn vrouw, die gek was op zijn landschappen, zonsopkomsten –en ondergangen. De Hermitage bezit buiten Duitsland de grootste collectie van Friedrich: alle werken zijn aan Amsterdam uitgeleend.

Gastconservator Henk van Os plaatste de werken van Friedrich tussen tijdgenoten: nu is goed te zien hoe de Romantische landschapskunst er in het 18e-eeuwse Duitsland uitzag: vol mythologieën, klassieke gebouwen en Italiaans aandoende details. Friedrich stelde paal en perk aan alle extra’s en schilderde landschappen zonder poespas: hooguit met een mens, boom of ruïne erbij. Zo maakte hij zich los van de mode van zijn tijd en steekt hij in onze ogen met kop en schouders uit boven zijn tijdgenoten. Hij werd pas 150 jaar later beroemd: dat lag meer aan Zeitgeist en politiek dan aan zijn kwaliteiten. Lange tijd was hij verguisd: te romantisch, te Germaans, te veel Blut und Boden, zelfs nazistisch en dus te verdacht om voor een groot schilder door te gaan. Het is de laatste expositie voordat volgend jaar een tien keer zo groot museum opengaat in de voormalige verpleeginrichting aan de Amstel. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

 

 

 

Lees ook:Van Gogh-collectie hele verbouwing te zien in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Hollandse Meesters uit Rusland na 350 jaar terug in Amsterdam
Lees ook:Matisse tot Malevich in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Koningin Máxima opent Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam
Lees ook:Van Gogh Museum heropent op 1 mei

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Friedrich in de Hermitage Amsterdam

  1. Pingback: Nieuwe Hermitage Amsterdam gaat op 20 juni open | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>