Koningin Máxima opent Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam

Woensdag 16 maart opent koningin Máxima het Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam, met honderd toonaangevende werken van Outsider-kunstenaars uit binnen- en buitenland. De Hermitage heeft een tentoonstellingsruimte van 400 vierkante meter beschikbaar gesteld voor kunstenaar met een verstandelijke beperking of psychische klachten. Het project is een samenwerking tussen de Hermitage, Het Dolhuys in Haarlem en zorgorganisatie Cordaan.

Omdat de betreffende kunstenaars niet zijn opgeleid aan de kunstacademie, werd hun kunst lange tijd genegeerd. Terwijl er na de Eerste Wereldoorlog een Outsider-stroming ontstond, nadat een psychiater een boek haf gepubliceerd met werken van mensen uit psychiatrische instellingen. `het werd een inspiratiebron voor veel kunstenaars, zoals Karel Appel en Salvador Dali. De koningin opent het museum, krijgt een rondleiding langd de collectie en bezoekt een aantal kunstenaars in hun atelier. Naast de kunst is er ook ruimte voor werkplekken, een galerie en een artotheek, waar kunst te leen wordt uitgegeven.

Lees ook:Koningin opent expositie Malevich in Stedelijk Museum Amsterdam
Lees ook:Guggenheim Collectie in Cobra Museum Amstelveen
Lees ook:Hermitage is een hit
Lees ook:Van Gogh-collectie hele verbouwing te zien in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Vrijdag 27 november opent prinses Beatrix tentoonstelling ‘Spaanse meesters uit de Hermitage’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>