‘Black is Beautiful’ in Nieuwe Kerk Amsterdam

IMG_20160514_135409De Nieuwe Kerk in Amsterdam presenteert tot en met 28 oktober de tentoonstelling ‘Black is Beautiful, de zwarte mens in de Nederlandse kunst’, met ongeveer 135 schilderijen, tekeningen en manuscripten uit binnen –en buitenlandse collecties. De tentoonstelling ‘moet een positief beeld geven van zwarte mensen’, werd vrijdag in de persconferentie voor de opening benadrukt. Negatieve zaken als karikaturen en slavernij zijn daarom weggelaten. ‘Black is Beautiful’ past in de opvatting dat zwarte mensen mooi zijn, goede lichamen hebben en goed kunnen dansen: een positief, maar bedenkelijk eenzijdig beeld, waarop al heel lang kritiek bestaat. Aan het eind van de 19e eeuw werd de zwarte mens ook al geëxposeerd: stamhoofden stonden als aapjes te kijk in dierentuinen en op de Koloniale Tentoonstelling van 1883. Veel tekenaars kwamen de ‘exoten’ portretteren.
Zie ook ‘Gospelfestival Amsterdam‘.

Kunsthistoricus Esther Schreuder pleegde jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Toen zij eraan begon, bestonden er volgens musea maar vier kunstwerken met kleurlingen erop: dat bleken er uiteindelijk honderd te zijn. In de Nieuwe Kerk zijn onder andere een olieverfstudie van Rubens te zien, een ets van Rembrandt, schilderijen van Jordaens, Breitner, Karel Appel en Marlene Dumas en manuscripten uit de late Middeleeuwen, zoals het beroemde Van Maerlant handschrift. De expositie loopt vanaf 1330 via de Gouden Eeuw naar de hedendaagse kunst en is onderverdeeld in drie secties: de Oude Wereld, de Nieuwe Wereld en de Moderne Wereld, met onderverdelingen als de zwarte koning, sterke mannen en vrouwen, Afrika, Amerika en de slaven. De AVRO zal op televisie een documentaire van 50 minuten uitzenden over de tentoonstelling. Openingstijden iedere dag van 10.00 tot 18.00 uur, in oktober tot 22.00 uur. Entreeprijzen: zie website.

Lees ook:Museum Fundatie Zwolle: Zie de mens – 100 jaar, 100 gezichten
Lees ook:Gospelfestival Amsterdam
Lees ook:Marilyn Monroe in Nieuwe Kerk Amsterdam
Lees ook:Museum De Fundatie Zwolle: grote tentoonstelling Neo Rauch
Lees ook:‘Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch’ – vanaf 27 oktober in De Mesdag Collectie Den Haag

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Black is Beautiful’ in Nieuwe Kerk Amsterdam

  1. S.O.Warnaar

    De tentoonstellinbg was op zich aardig, alhoewel de boodschap dat zwarte mensen mooi zijn er wel erg werd ingehamerd. Zeer slecht was de belichting. Overal glim. Veel kleine afbeeldingen heel donker en niet of nauwelijks te zien Het moet voor een professional toch mogelijk zijn de belichting zo te doen dat het tentoongestelde ook daadwerkelijk te zien is.
    Zo slecht als deze tentoonstellin zie je het niet vaak. Jammer.

      /   Reply  / 
  2. Kat salomons

    He dat is dan jammer zo een slechte belichting op een tentoonstelling!? We weten als donkere mensen dat er anders met de belichting gewerkt moet worden om de kleuren duidelijk te krijgen, en dan notabene op het thema is het niet eens mogelijk dat goed voorelkaar te krijgen!?

    Zelf wil ik nog heel erg graag naar de tentoonstelling maar zou het erg jammer vinden als ik tegen dit soort on- professionaliteit op loop. Een tentoonstelling is een visuele aangelegenheid.

    nou ik hoop maar dat er wat aan gedaan is.
    kijk anders naar de filmdocu ‘zwart belicht’ aanstaande vrijdag op ned 2 en of op http://www.uitzendinggemist.nl

    prachtige docu en uitstekend belicht

      /   Reply  / 
  3. nina kortekaas

    een beetje teleurgesteld over wat er met de belichting wordt gezegd.

    Ik vond de tentonstelling’pratig’noch het belichten maakt het uit, het gaat om de expo kunst en verhaal die er gegeven wordt. om iets over de belichting zeggen is dat zwarte doeken absorbeert het licht en meer licht verblind het zich.

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Events in the Netherlands, August 2008 | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>