Première Scapino Ballet Rotterdam

Woensdag 13 februari 2008 brengt het Scapino Ballet in de Rotterdamse Schouwburg de première van ‘4×20 Colorproof’. Het programma telt vier dansstukken van 20 minuten, die totaal verschillend zijn. Goecke won met ‘Blushing’ zijn eerste grote dansprijs: de Hamburger Morgenpost vond zijn werk ‘virtuoos en eigenzinnig’. Wubbe verwijst naar ‘De drie zusters’ van Tsjechov in ‘Sister Fury’, waarin drie vrouwen op vioolsolo’s van Bach uit hun isolement willen breken. De Haagsche Courant spreekt van een ‘onuitwisbare indruk’. Reischl omschrijft zijn ‘Matter of a Poem’ met duetten van zes dansers als een fysiek gedicht. In ‘The Green’ van Wubbe strijden zeven mannen op een felgroene grasmat op de Johannes Passion van Bach. De voorstelling is tot en met 10 mei in verschillende theaters in het land te zien.

 

Het Scapino Ballet werd in 1945 opgericht door Hans Snoek. Zij stelde zich tot taak om de jeugd vetrouwd te maken met de danskunst. Na haar dood in 2001 kreeg de stad Amsterdam een legaat voor de bouw van een fontein voor Hotel Américain. Onder leiding van Armando Navarro en na hem Nils Christe ontwikkelde de groep zich tot één van de trendsetters van dans in Nederland. Lange tijd sprak men van ‘de grote drie’: de dansgezelschappen Het Nationale Ballet, het Nederlands Danstheater en het Scapino Ballet.

Ed WubbeChoreograaf Ed Wubbe werd in 1992 artistiek leider. Onder zijn leiding bouwde de groep een geheel nieuw repertoire op. Wubbe richt zich met zijn artistieke beleid vooral op avondvullende en thematische dansproducties. In de jaren negentig verhuisde Scapino van een fabriekswijkje op een onhandige plek in Amsterdam naar hartje Rotterdam, vlakbij de Rotterdamse Schouwburg. Scapino geeft in het hele land ongeveer 100 voorstellingen per jaar.

 

 

Lees ook:Notenkraker terug bij Scapino Ballet
Lees ook:Dansnacht Rotterdam Danst in Schouwburg
Lees ook:R’Uitmarkt 2009 Rotterdam
Lees ook:Rotterdamse Schouwburg: Dance for Health toont de kracht van dans op Wereld Parkinson Dag
Lees ook:Prinses Beatrix bij 19e BalletGala Dansersfonds in DeLaMar Theater

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Première Scapino Ballet Rotterdam

  1. Pingback: Première ‘Coppélia’ bij Het Nationale Ballet | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>