Notenkraker terug bij Scapino Ballet

Vroeger leken het Scapino Ballet en ‘de Notenkraker’ onlosmakelijk met elkaar verbonden: het romantische kerstsprookje was één van de regelmatig gedanste topballetten op het repertoire van het gezelschap. Scapino sloeg een nieuwe richting in onder leiding van Ed Wubbe, verhuisde naar Rotterdam en groeide uit tot een dansgroep van internationaal niveau met eigentijds repertoire. Na 15 jaar komt de familievoorstelling ‘Notenkraker‘ terug op het repertoire, maar ook deze balletklassieker ontkomt bij Scapino niet aan een verjongingskuur. Donderdag 11 december is de première in de Rotterdamse Schouwburg.  

Marco Goecke, één van de vaste choreografen en dansvernieuwers van dit moment, grijpt meer terug naar het oorspronkelijke verhaal, het boek van de Duitse schrijver Ernst Hoffman. Goecke’s ‘ballet noir‘ is als een donker raadsel; je weet nooit war je naar kijkt: droom of werkelijkheid. Op Tsjaikovski’s balletmuziek vertelt Goecke door middel van zijn associatieve vertelstijl en absurdistische bewegingen het verhaal van Clara, die van haar raadselachtige oom Drosselmeijer een notenkrakerpop als kerstcadeau krijgt en ‘s nachts terechtkomt in een wereld van levende speelgoedfiguren. De Notenkraker vecht tegen de Muizenkoning en verandert in een knappe prins die haar meeneemt op een magische reis. ‘De Notenkraker‘ beleefde haar wereldpremière in 1892 in Rusland. Tsjaikovski kreeg de opdracht om muziek te componeren naar aanleiding van het sprookje van Hoffmann voor een ballet, gemaakt door Lev Ivanov. Het libretto is van de toenmalige big boss Marius Petipa, die veel klassiekers (Zwanenmeer, Sleeping Beauty) op zijn naam heeft staan.

Lees ook:Notenkraker ook terug bij Het Nationale Ballet
Lees ook:Première Scapino Ballet Rotterdam
Lees ook:Het Nationale Ballet: Giselle na internationaal succes terug in Nederland
Lees ook:Nieuwe productie van Giselle bij Het Nationale Ballet
Lees ook:La Bayadère bij Pathé Ballet

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Notenkraker terug bij Scapino Ballet

  1. Pingback: Notenkraker ook terug bij Het Nationale Ballet | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>