Daan Roosegaarde zet Middelburgse Markt onder water

Lichtkunstenaar Daan Roosegaarde zet de Middelburgse Markt tot en met zaterdagavond met een projectie ‘Waterlicht‘. De projectie toont golven boven de markt, alsof de hele stad is overspoeld. Met zijn lichtshow wil Roosegaarde laten zien hoe hoog het water kan stijgen als de mens niet ingrijpt om klimaatverandering tegen te gaan. In mei 2015 pas de projectie te zien op het Amsterdamse Museumplein (zie foto).

De projectie is de afsluiting van het feestjaar Middelburg800. In 1217 kreeg MIddelburg stadsrechten. Dat werd het hele jaar gevierd met uiteenlopende activiteiten als masterclasses, een Sportweek, het Introfestival en Waterlicht.  De stad moet rond het midden van de 9e eeuw zijn ontstaan: dat bleek uit archeologische opgravingen na de verwoesting van1 940. De naam vindt zijn oorsprong in een middeleeuwse burcht op Walcheren. Middelburg werd eind 10e eeuw bestuurscentrum van de regio, kreeg rond 1125 een abdij en in 1217 stadsrechten. De stad groeide uit tot koopmansstad, tot eind 16e eeuw de belangrijkste van de Noordelijke Nederlanden. In de 17e en 18e eeuw speelde de stad een belangrijke rol in de slavenhandel. Eind 18e eeuw trad het verval in, mede door verzanding de zeearm Sloe, waardoor de haven steeds slechter bereikbaar werd. Middelburg en Walcheren hadden veel te lijden onder de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook:Openingsfeest Amersfoort 750 jaar
Lees ook:Nijkerk viert feest: 600 jaar stadsrechten
Lees ook:Herdenking Slag om de Schelde
Lees ook:Dorestad herleeft in Leiden
Lees ook:Middelburg in de ban van de Eneco Tour

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>