Paleis Het Loo: ‘Chapeau! de hoeden van Koningin Beatrix’

In paleis Het Loo in Apeldoorn zijn tot en met 27 augustus maar liefst 111 hoeden te zien die Koningin Beatrix droeg tussen 1980 en 2013: ‘Chapeau! de hoeden van Koningin Beatrix‘. De 111 hoeden geven een beeld van haar 33-jarige regeerperiode. Bij iedere officiële gelegenheid droeg ze een bijpassende hoed. De hoeden maakten deel uit van haar ‘werkkleding’ en zorgden ervoor dat de vorstin herkenbaar was.

Waar hoeden steeds meer uit het straatbeeld zijn verdwenen, gebruikte Beatrix ze als statement, zoals vorsten vroeger een kroon droegen. Het waren altijd uitgesproken hoeden, bijna architectonische beeldhouwwerken die bij haar kapsel en kleding pasten. Veel hoeden hadden een opwaartse lijn, zodat haar gezicht goed te zien was. De hoed die ze bij de begrafenis van haar man, prins Claus, droeg, had een rand omlaag, zodat ze ‘wat privacy had’.

Woensdag opende prinses Beatrix zelf de tentoonstelling – waarbij ze geen hoed droeg. De hoeden liggen normaal gesproken in het Koninklijk Huisarchief, maar de prinses kan hoeden ophalen als ze die nodig heeft. Prijzen en openingstijden van Paleis Het Loo: zie website.

Lees ook:Prinses Beatrix verhuist naar Drakensteyn
Lees ook:Fototentoonstelling Beatrix op Soestdijk
Lees ook:Prinses Beatrix neemt erefunctie Friso over: beschermvrouwe Hollansche Molen
Lees ook:Kijkdagen efstukken koningin Juiliana
Lees ook:Herdenking prins Friso

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>