Fototentoonstelling Beatrix op Soestdijk

Koningin Beatrix viert dit jaar haar dertigjarig regeringsjubileum. Paleis Soestdijk brengt een eerbetoon met vanaf dinsdag 5 januari tot en met 4 april 2010 een fototentoonstelling over de vorstin. Het paleis was het huis waar ze als prinsesje met haar drie zusjes opgroeide, toen het als werkpaleis en residentie fungeerde. ‘Een huis waar werd gespeeld en huiswerk gemaakt, waar vrienden en vriendinnen werden ontvangen en staatslieden hun opwachting maakten’, aldus het museum. De expositie toont Beatrix van baby tot jong volwassene:  48 foto’s, huiselijke momenten, geposeerde foto’s en officiële portretten.

Haar ouders, Koningin Juliana en Prins Bernhard, namen na hun huwelijk in 1937 hun intrek op Paleis Soestdijk. In de Tweede Wereldoorlog verbleef het prinselijk gezin in Canada; na de oorlog keerde het gezin terug en in 1948 volgde Prinses Juliana haar moeder Wilhelmina op als koningin. Daarmee werd het paleis  Koninklijke residentie. Onvergetelijk zijn de defilés op Koninginnedag die de complete Koninklijke familie afnam op het bordes. Toen Prinses Beatrix op 30 april 1980 werd ingehuldigd als nieuwe koningin, was Paleis Soestdijk geen Koninklijke residentie meer. Prinses Juliana en Prins Bernhard woonden er tot hun dood in 2004. Sinds 1971 is het paleis Rijksbezit. In afwachting van een nieuwe bestemming is het nu tijdelijk opengesteld voor het publiek. Een rondleiding is de enige manier om het Paleis te kunnen bezoeken. Een kaartje geeft ook toegang tot het park.

Lees ook:Juliana even terug op paleis Soestdijk
Lees ook:Veiling inboedel Paleis Soestdijk
Lees ook:Kijkdagen efstukken koningin Juiliana
Lees ook:Wat doen we met paleis Soestdijk
Lees ook:Verhalenfestival paleis Soestijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>