Kamp Westerbork koopt vijf originele goederenwagons

download (1)Herinneringskamp Westerbork in Drenthe heeft in Duitsland vijf originele goederenwagons van voor 1945 gekocht die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gebruikt. Het is niet te achterhalen of deze wagons zijn gebruikt om Joden te deporteren naar de vernietigingskampen. Vanuit het ‘Durchgangslager’ bij Westerbork zijn ruim 100.00 Joden, Roma en Sinti afgevoerd naar onder meer Auschwitz, Sobibor en Treblinka.

De wagons worden gerestaureerd en staan  vanaf april 2015 bij de ‘Rampe’, de plek waar ooit de treinen naar het oosten vertrokken. Woensdag 3 december kwam de eerste wagon aan bij het militaire depot in Coevorden, waar het wordt gerestaureerd. Tot voor kort was amper te zien hoe het kamp er in de oorlog moet hebben uitgezien. Eerder dit jaar werd een deel van een originele woonbarak teruggeplaatst en kreeg de houten woning van de kampcommandant bij de ingang van een glazen overkapping, om die voor de toekomst intact te houden. Op 12 april volgend jaar is het 70 jaar geleden dat het  kamp door de Canadese geallieerden werd bevrijd. Jaarlijks bezoeken zo’n 300.000 mensen het terrein.

Lees ook:Kamp Westerbork herdenkt 70 jaar bevrijding
Lees ook:Herdenking bevrijding Kamp Amersfoort
Lees ook:Herdenking Holocaust in Nederland
Lees ook:Kamp Amersfoort vergeten stukje Holocaust
Lees ook:Barak Anne Frank door brand verwoest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>