Alkmaar Kaeskoppenstad 2011

Zaterdag 25 en zondag 26 juni 2011 gaat het centrum van Alkmaar terug naar de 16eeeuw: Kaeskoppenstad, met behulp van circa 500 verklede figuranten en de plaatselijke middenstand (2013: klik hier). Over het Verdronckenoord komt een brug naar het middeleeuwse gasthuis de Practyck van Foreest. De stad is net ontzet en veert op na de donkere periode van het Spaanse beleg.Op de Mient komt een levensgroot wapen van Alkmaar, waardoor de bezoekers de stad worden binnengeleid.

Er is een Koterkermis, een Kinderkoorfestival, er zijn kraampjes, oude ambachten en oude acts en vroegere gebruiken: dans, muziek, een bruiloft, een heksenjacht, een begrafenisstoet, de voorstelling Donderelf, een ganzenhoeder, een goochelaar. Kaeskoppenstad vindt beide dagen plaats van 12.00 tot 18.00 uur. De toegang kost 2 euro, voor kinderen tot en met 12 jaar 1 euro. De opbrengst gaat naar een goed doel. De Mars van Alckmaar begint zaterdag om 11.00 uur vanaf De Eenhoorn en gaat via de Langestraat naar De Laat en het Waagplein: daar is de openingsact.

Kaeskoppenstad is in 2007 bedacht, omdat Alkmaar wel een evenement kon gebruiken dat voor zowel inwoners als bezoekers tot de verbeelding spreekt. Alkmaars Ontzet op 8 oktober 1573 is één van de glorieuze momenten uit de geschiedenis van de stad: de bevrijding na een langdurige omsingeling door de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. ‘Van Alkmaar de Victorie’ was het baken van hoop voor de rest van de 7 Provinciën: Leiden zou en jaar erop volgen en ook van Spaanse omsingeling worden ontzet.

Lees ook:Alkmaar Kaeskoppenstad 2012
Lees ook:Alkmaar Kaeskoppenstad
Lees ook:Alkmaar Kaeskoppenstad
Lees ook:Alkmaars Ontzet: Bij Alkmaar begon de Victorie
Lees ook:Alkmaar Ontzet 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>