Alkmaar Kaeskoppenstad 2012

Zaterdag 16 en zondag 17 juni 2012 gaat het leven in het centrum van Alkmaar voor de 5e keer terug naar de 16e eeuw: naar Kaeskoppenstad (2013: klik hier). Dat is in korte tijd  uitgegroeid tot het grootste evenement van de kaasstad en brengt de glorieuze periode uit de geschiedenis van Alkmaar tot leven: vlak na het Alkmaars Ontzet in 1573.

Toen werd de stad door de Geuzen bevrijd van de Spaanse belegeraars: een wapenfeit dat de rebellerende Hollanders goed konden gebruiken in hun vrijheidsstrijd tegen Spanje. Door gebruik te maken van de historische gevels, bruggen en grachten gaat een deel van de binnenstad terug naar die tijd, met 16e-eeuwse stadspoorten, zo’n 700 middeleeuwse bewoners, winkeliers en tradities uit die tijd. Zaterdag staat de stadspoort open van 11.00 tot 17.00 uur, zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang kost 2 euro. Kaeskoppenstad is in 2007 bedacht, omdat Alkmaar wel een evenement kon gebruiken dat voor zowel inwoners als bezoekers tot de verbeelding spreekt. Alkmaars Ontzet op 8 oktober 1573 is één van de glorieuze momenten uit de geschiedenis van de stad: de bevrijding na een langdurige omsingeling door de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. ‘Van Alkmaar de Victorie’ was het baken van hoop voor de rest van de 7 Provinciën: Leiden zou en jaar erop volgen en ook van Spaanse omsingeling worden ontzet.

Lees ook:Alkmaar Kaeskoppenstad 2011
Lees ook:Alkmaar Kaeskoppenstad
Lees ook:Alkmaar Kaeskoppenstad
Lees ook:Alkmaars Ontzet: Bij Alkmaar begon de Victorie
Lees ook:3 oktober 1574: Leidens Ontzet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>