Afgebrand VOC schip krijgt tweede leven

Het verwoeste VOC schip Prins Willem krijgt een tweede leven. De replica lag afgemeerd in de Museumhaven Willemsoord in Den Helder en brandde op 30 juli volledig uit. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de grote publiekstrekker voor altijd verloren zou zijn. De eigenaar verkocht de restanten aan Jelle Talsma van de Franeker scheepswerf. Hij geeft het schip een tweede leven: ‘Wij gaan het gewoon weer opbouwen.’ Volgens hem kon de vorige eigenaar dat niet, omdat die geen eigen werf heeft. De restauratie moet  volgend  jaar beginnen en over ongeveer drie jaar zijn voltooid.

Over de kosten valt nog weinig te zeggen. Na restauratie moet het schip een nieuwe eigenaar krijgen: ‘De bestemming bepaalt de prijs,’ aldus Talma. ‘Een groot deel van de kosten gaat naar het interieur van het schip. Het is dus maar net wat de koper wil.’ Het is de bedoeling dat het schip na restauratie weer voor het publiek toegankelijk wordt.  Het vuur ontstond waarschijnlijk in een koelinstallatie. Omdat het vuur vooral binnen in het schip woedde, was het voor de brandweer moeilijk onder controle te krijgen.

Lees ook:VOC schip Prins Willem in Den Helder afgebrand
Lees ook:Zendschip radio Veronica in ere hersteld
Lees ook:Restaurant dumpt Michelin-ster
Lees ook:Paleis Soestdijk goede locatie National Historisch Museum
Lees ook:Vrachtschip gezonken in Markermeer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>