Schokland terug van weggeweest

Schokland is terug van weggeweest. Anderhalve eeuw geleden dreigde het eiland steeds meer in de toenmalige Zuiderzee te verdwijnen. In 1859 moesten daarom alle 650 inwoners op bevel van koning Willem III het visserseiland  verlaten. Achteraf bleek het overbodig, want  het eiland is sindsdien niet kleiner geworden en zelden door stormen bedreigd. In 1942 kwam de Noordoostpolder droog te liggen: Schokland was nu opgeven door land en eiland af. Na 150 jaar krijgt deze plek weer een eigen plaatsnaam, met komborden, nieuwe straatnamen en een eigen postcode: 8319.

Dat wordt vandaag met een feestje gevierd in het museumrestaurant in de gloednieuwe Nederlandse plaats. Het voormalige eiland telt een kerk, een museum, de woning van een lichtwachter, acht bewoners en een geologische ‘Gesteentetuin’ met bezoekerscentrum in het nabijgelegen Schokkerbos. Schokland staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs en cultuur. Elk jaar komen duizenden toeristen naar Schokland, maar velen konden het met hun TomTom in de auto niet vinden, omdat Schokland geen officiële plaats was en geen eigen postcode had. Dat euvel is nu verholpen.

Lees ook:Honderden bewoners torenflat Tilburg winnen fiets, maar kunnen hem niet kwijt
Lees ook:Terschelling heeft tweede veerdienst
Lees ook:Grachtengordel voorgedragen voor werelderfgoed
Lees ook:Verdronken eiland bij Schiermonnikoog gevonden
Lees ook:Superprijzen loterijen rond jaarwisseling

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Schokland terug van weggeweest

  1. Pingback: Grachtengordel voorgedragen voor werelderfgoed | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>