Huizer Botterdagen 2011

IMG_20160604_175031Vrijdag 16 en zaterdag 17 september 2011 vinden in het stadje Huizen in het Noord-Hollandse Gooi de Huizer Botterdagen plaats, een evenement dat helemaal in het teken staat van de vroegere visserij en de botter. Dit speelt zich af in en rondom de oude haven van Huizen, in het decor van de Kalkovens, het pittoreske nautische kwartier en de Botterwerf. Donderdagavond worden de botters feestelijk binnengehaald.  Vrijdagmiddag is voor de 7e keer de Taeje Bôkkerace: een zeilwedstrijd met originele visbotters van de Zuiderzee.

De naam verwijst naar de tijd dat Huizen een belangrijke vissersplaats was, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vooral haring werd in overvloed binnengehaald, aan wal verwerkt tot bokking en voornamelijk naar Duitsland geëxporteerd.  Snelheid was belangrijk: de vangst moest rap naar Huizen om niet te bederven. De vissers hielden onderlinge zeilwedstrijden. Zaterdag staat de Huizer Bottermarkt op de Oude Haven, met een grote braderie, demonstraties van oude ambachten en presentaties van regionale historische verenigingen. Iedereen kan tegen een geringe vergoeding een tochtje maken met een botter over het Gooimeer. Nieuwkomer dit jaar is de ‘Vliegende Hollander’. Op het parkeerterrein naast de kalkovens is een kampement van 18e-eeuwse mariniers ‘De Delft’. Uit voornamelijk visserstadjes rondom het IJsselmeer komen tal van shantykoren. Zaterdag rijdt (gratis) een elektrische tram tussen het Oude Dorp en de Oude Haven.

Lees ook:Botterdagen Huizen
Lees ook:Haven Festival Almere-Haven 2010
Lees ook:Strontrace Workum 2010
Lees ook:Havendagen Vollenhove 2010
Lees ook:Visserijdag Spakenburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>