Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag

Zondag 10 februari 2013 is het voor de Chinezen Nieuwjaar: dan gaat het Chinese Jaar van de Slang in. In Amsterdam gaat het jaarlijkse festijn op de Nieuwmarkt wegens geldgebrek niet door: de Bijenkorf zorgt voor een alternatief op de Dam. Hoogtepunt voor de Chinese gemeenschap is de jaarlijkse viering in Den Haag: het Chinees Nieuwjaar Festival op zaterdag 9 februari (2014: klik hier). Om kwade geesten te verdrijven en het goede te verwelkomen, wordt altijd veel vuurwerk afgestoken: honderdduizend klappers en schitterend siervuurwerk.

Daarnaast speelt de Chinese leeuwen- en drakendans een belangrijke rol. De leeuw staat symbool voor geluk en voorspoed, de draak voor hogere afkomst en macht. Het Haagse feest speelt zich op twee locaties af; in Chinatown en in en om het Stadhuis aan het Spui. Op het podium bij Q-Park Bijenkorf – met de Chinese markt het kloppend hart van Chinatown – vindt van 12.45 tot 13.30 uur de openingsceremonie plaats: het tot leven wekken van de leeuwen. Daarna begint vanaf verschillende plekken in de binnenstad de optocht van de Draken- en Leeuwendans met vuurwerk, via de Gedempte Burgwal, de Wagenstraat en Sint Jacobsstraat naar het Spuiplein. Q-Park Bijenkorf biedt de hele middag gratis workshops en muzikaal vertier. Om 17.30 uur begint op het podium de sluitingsceremonie. Ook het Atrium van het Stadhuis biedt een Aziatische kunstmarkt, Chinese zang-, dans- en vechttechnieken, om 14.00 uur de landelijke openingsceremonie in aanwezigheid van de burgemeester en een show tot 17.00 uur. Dan wordt via satelliet doorgeschakeld naar Beijing en is de start van het Chinese Nieuwjaar live te volgen.

Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival in Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival 2012 Den Haag
Lees ook:Zaterdag 13 februari: Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>