Chinees Nieuwjaar in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam

Zaterdag 28 januari is het Chinees Nieuwjaar en begint het Jaar van de Haan. Traditiegetrouw viert de Chinese gemeenschap traditiegetrouw het Chinees Nieuwjaar Festival in Den Haag. De hele dag is het feest in het stadhuis en in Chinatown. feestelijkheden beginnen om 11.30 uur met traditioneel Chinees vuurwerk op het Spuiplein om de kwade geesten te verdrijven.  Traditioneel luiden de leeuwen- en drakendans altijd het nieuwjaar in: de draak staat voor hogere afkomst en macht, de leeuw voor geluk en voorspoed.

In het stadhuis is een openingsceremonie en brengen de Chinese ambassadeur en een Haagse wethouder samen ‘de leeuwen tot leven’ door hun ogen rood te verven. Op het grote podium in het Atrium treden Chinese en Nederlandse artiesten op en de hele dag is er een Chinese culturele markt. De leeuwen worden rond 13.00 uur tot leven gewekt op de Gedempte Burgwal; daarvandaan trekt de Draken- en Leeuwendans met vuurwerk door de Haagse Chinatown.  Na afloop gaat iedereen lekker Chinezen in de restaurants in Chinatown.

In Amsterdams zijn zaterdag de meeste activiteiten traditioneel te vinden in Chinatown - rond de Nieuwmarkt en de Zeedijk – maar doorgaans ook op de Dam. Rond 12.00 uur is de aftrap bij  de He Hua tempel op de Zeedijk. De Bijenkorf organiseert ieder jaar speciale activiteiten, waaronder een draken- en leeuwendans in de winkel, kalligrafieworkshops. muzikale optredens en theeceremonies. Maandag avond zijn op de Dam ook activiteiten, zoals een leeuwendans om 18.00 uur.

In Rotterdam wordt van 23 tot en met 29 januari het Chinese New Year Rotterdam 2017 gevierd. Vrijdag in er in Wijkpark Oude Westen van 17.00 tot 21.00 uur een muzikaal programma, zaterdag van 12.00 tot 20.00 uur. De traditionele parade met de leeuwendans en vuurwerk is op zaterdag langs de winkels op de West-Kruiskade en de 1e Middellandstraat en (tussen 11.00 en 12.00 uur) over de Westersingel en de Mauritsweg.

Lees ook:Zaterdag 13 februari: Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival 2012 Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival in Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar in Amsterdam en Rotterdam
Lees ook:Chinees Nieuwjaar 2011 in de vier grote steden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>