Landelijke Sterrenkijkdagen 2012

Vrijdag 2 tot en met zondag 4 maart 2012 vinden voor de 36e keer de Landelijke Sterrenkijkdagen plaats (2013: klik hier). Op zeventig plaatsen in heel het land is iedereen welkom om een blik door een telescoop te werpen. Doel is om het publiek te laten kennismaken met de wereld van de sterren en planeten en met sterrenkunde als hobby. Enkele hoogtepunten in maart: op 1 maart was het Eerste Kwartier: dan is een halve maan te zien. Mars is goed te zien als een geeloranje ster aan de zuidoostelijke hemel, in sterrenbeeld Leeuw.

Boven de westelijke horizon zijn Venus en Jupiter te zien door de telescoop. Saturnus staat in het sterrenbeeld maagd, laat in de avond als heldere ster aan de oostelijke hemel te zien. De planeet heeft een fraaie ring, die zelfs in kleine telescopen goed te zien is. In het zuidwesten schittert de heldere ster Sirius, rechts daarvan is sterrenbeeld Orion te zien met daarin de Orionnevel, ook met kleine kijkers te zien. Hoog in het zuidoosten staat het sterren beeld Leeuw met de heldere ster Regulus. In het oosten staat de ster Arcturus, de hoofdster in sterrenbeeld Ossenhoeder. Bijna recht naar boven is het bekende steelpannetje te zien: sterrenbeeld Grote Beer. Richting noorden staat de poolster. In het noordwesten is het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia te zien.

Lees ook:Sterrenkijkdagen 2011
Lees ook:Landelijke Sterrrenkijkdagen – mogelijk komeet te zien
Lees ook:Meteorenzwerm Geminiden: zo’n 120 vallende sterren per uur
Lees ook:Landelijke Sterrenkijkdagen 2015
Lees ook:Vallende sterren in augustus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>