Naar de nachtmis? Entreekaartje nodig!

De nachtmis op kerstnacht, op maandag 24 december 2007 (2011: klik hier), is één van de weinige kerkdiensten, die niet te klagen heeft over gebrek aan bezoek. Integendeel: de toeloop is zó groot, dat bij veel kerken een entreekaartje nodig is, anders kom je er niet in. Sommige nachtmissen zijn al helemaal ‘uitverkocht’: een ongelukkige term, want normaal betaal je niet om een kerkdienst te bezoeken. Er zijn uitzonderingen, maar entree wordt inderdaad zo goed als nergens geheven. Máár: vol is vol. 

 

Sinds de caféramp op Oudejaarsnacht van 2000 naar 2001 in Volendam ziet de brandweer in openbare gelegenheden strenger toe op het maximale aantal bezoekers dat naar binnen mag, ook in kerken. Bisdommen laten kerken vrij hoe ze de bezoekersaantallen willen regelen.  

Kerken in Groot Brittannië kampen met een heel ander probleem: daar vervroegen kerken de nachtmis uit angst voor dronkelappen tijdens het middernachtelijke uur. Dat gebeurt overigens op aanraden van de politie. Ook durven mensen laat op de avond de straat niet meer op uit angst voor criminaliteit: volgens een Britse pastoor zijn ouderen bang om tieners tegen te komen of mensen die net uit de pub komen.  

Lees ook:Op kerstavond zitten de kerken heel even bomvol
Lees ook:Vliegangstweekend Aviodrome helpt mensen hun angst om te vliegen kwijt te raken
Lees ook:Kerstavond in Nederland
Lees ook:British Cars and Lifestyle in Autotron
Lees ook:Kerstnacht 2015: kerstsamenzang en andere bijzondere activiteiten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>