Kerstavond in Nederland

Steeds minder mensen gaan naar de kerk, maar voor de Nachtmis op kerstavond is het dringen geblazen (2011: klik hier). De brandweer laat tegenwoordig minder mensen toe: daarom verkopen veel kerken tegenwoordig kaartjes voor de kerkdienst. Wie die nog niet heeft, maakt nog een kans op Marktplaats. Sommige kerken bieden speciale programma’s, warme chocolademelk of een borrel na afloop. Het Glazen Huis van Serious Request op de Grote Markt in Groningen stopt er vanavond mee. Op Nederland 3 is vanaf `19.30 uur te zien hoe de drie dj’s er na zes dagen zonder eten uitkomen. De Amsterdamse Stadsschouwburg organiseert de Alternatieve Nachtmis; het Concertgebouw een gratis Kerstavonddienst met Jan Vayne en het Grootste Mannenkoor van Nederland. Niet alleen Haarlem kent een jaarlijkse kerstsamenzang in de openlucht: ook in Huizen, vanaf 22.00 uur op het Oude Raadhuisplein.

Traditiegetrouw trekt muziekvereniging ‘De Eendracht’ vanaf 21.00 uur door Purmerland en Den Ilp. Tegen 24.00 uur spelen ze in de Schoolstraat in Den Ilp; daarna trekken ze verder naar Landsmeer. ‘De Eendracht’ speelt op verschillende punten langs de weg en wordt al jaren door trouwe fans beluisterd en getrakteerd op warme chocolademelk, glühwein en een borreltje. Het dorp staat sinds jaren bekend om haar uitbundige kerstversiering. Wat ooit begon als onschuldig toeren langs de feeëriek verlichte huizen, is uitgelopen tot massaal verkeer met auto’s en zelfs gecharterde touringcars langs de lichtjesroute. Eindhoven kent een eigen gebruik op kerstavond, dat ook steeds meer traditie is geworden: de Fakkeltocht der Verdraagzaamheid. Elk jaar verzamelen duizenden mensen zich vanaf 18.00 uur op het Wilhelminaplein voor de grootste fakkeltocht van Europa. De eerste keer vond plaats in 1992, toen in het Duitse Solingen aanslagen werden gepleegd op migranten. Mensen die niet kunnen meelopen, wordt gevraagd een kaarsje voor het raam te branden. Máár: pas vanavond op voor ijzel!

Lees ook:Kerstnacht 2011 in Nederland
Lees ook:Kerstnacht 2013 in Nederland
Lees ook:Kerstnacht 2014 in Nederland
Lees ook:Kerstnacht 2015: kerstsamenzang en andere bijzondere activiteiten
Lees ook:Tips voor uit en thuis tijdens kerstavond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>