PvdA bestaat 65 jaar

Vandaag, op de Dag van de Arbeid (1 mei) viert de Partij van de Arbeid (PvdA) haar 65e verjaardag. Zondagmiddag komen in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle een groot aantal prominenten binnen de partij samen voor het jubileum van de ‘Rooie Familie’, zoals Wim Kok, Wouter Bos, Jan Pronk en Hedy d’Ancona.

 

De PvdA werd op 9 februari 1946 opgericht en kwam voort uit de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), de Vrijzinnig Democratische Bond en de Christelijk-Democratische Unie. De Dag van de Arbeid is Amerikaans van oorsprong: de Amerikaanse vakbonden riepen in 1889 de eerste dag van mei uit tot stakingsdag voor een achturige werkdag. Op deze dag werden in die tijd altijd veelarbeidscontracten gesloten. In Parijs werd tijdens het oprichtingscongres van de Tweede Internationale, ook in 1889, 1 mei uitgeroepen tot de Dag van de Arbeid.

Lees ook:Maandag 1 mei: Dag van de Arbeid
Lees ook:Vakbond roept op tot treinstaking – uitgerekend op de dag voor het kerstweekend
Lees ook:Relus ter Beek: de man die dienstplicht afschafte
Lees ook:Stadsdeelvoorzitter huurde dure projectmanager Kwakoe in
Lees ook:Donderdag gaat Glazen Huis voor 3FM Serious Request op slot in Heerlen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>