Maandag 1 mei: Dag van de Arbeid

Maandag 1 mei is het Dag van de Arbeid (in België het Feest van de Arbeid), een feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging. De dag vindt in Nederland, België en Suriname ieder jaar op 1 mei plaats, andere landen wijken daar soms van af. In Europa is 1 mei in bijna alle landen een officiële feestdag, maar niet in ons land.

In het verleden werden op 1 mei lentefeesten gevierd, maar aan de Dag van de Arbeid ligt de invoering van de acht-urige werkdag ten grondslag. De Engelse koning Alfred de Grote (848-899) pleitte er al voor, maar pas in 1890 werd de feestdag voor het eerst gevierd met grote demonstraties voor de acht-urige werkdag in verschillende landen. In Nederland werd in 1911 gedemonstreerd voor de invoering, die er in 1919 officieel kwam.

Ook dit jaar viert vakbond FNV de ‘rooie feestdag’ in Amsterdam: op het Museumplein. Wereldwijd is 1 mei een belangrijke dag voor werknemers en wordt er veel betoogd, maar in ons land was de feestdag meer en meer in de versukkeling geraakt. Twee jaar geleden blies de FNV de dag in ons land nieuw leven in met een grote manifestatie in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam, met als titel ‘Vier de Dag van de Echte banen’, een slogan die de bond ook dit jaar hanteert.  Leden krijgen een gratis NS- en GVB-kaartje.

Lees ook:FNV pakt uit tijdens Dag van de Arbeid
Lees ook:PvdA bestaat 65 jaar
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen
Lees ook:Koningsdag opgenomen als Cultureel Erfgoed
Lees ook:Woensdag 21 december: kortste dag, winter is begonnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>