Bèta’s vieren vandaag Pi-dag

Vandaag is het Pi-dag (editie 2011: klik hier). De dag wordt onder meer gevierd in de Rotterdamse Bibliotheek. Omdat het wiskundige symbool Pi bij benadering 3,14 is, hebben de Amerikanen deze dag uitverkoren: zij schrijven de datum vandaag als 3/14. De Griekse letter (zie afbeelding) is ruim 300 jaar het symbool voor Pi, maar het waren de oude Grieken die Pi al in de oudheid hadden ontdekt.

 

Pi is de omtrek van een cirkel gedeeld door de diameter. De diameter van een cirkel is te meten, de omtrek niet, want die is niet recht. De Babyloniërs hanteerden een rekenwijze, die er een halve procent naast zat; de Egyptenaren 0,6 %. Archimedes was de eerste die het probleem wiskundig aanpakte. Pi wordt daarom ook wel de constante van Archimedes genoemd. Zijn berekeningen zaten er uiteindelijk 0,008 % naast. Het getal is bij benadering 3,1415926. Eigenlijk loopt pi tot oneindig ver achter de komma door, zonder ooit in een vast patroon te vervallen. Rekenpuristen vinden 3,14 een veel te grove afronding.

 

Het symbool voor pi wordt toegeschreven aan de Britse wiskundige William Jones, die het in 1706 noteerde. In 1737 nam de Duitse wiskundige Leonhard Euler het over; daarna werd het wereldwijd gebruikt. ‘Pi-fanaten’ eten vandaag apple pie en dragen Pi-shirts. Overigens is 14 maart óók de geboortedag van een van de grootste wis –en natuurkundigen ooit: Albert Einstein (1879-1955).Pi duikt op allerlei onverwachte plekken in de wiskunde op, ook als er geen cirkels aan te pas komen. Zo wordt het berekenen van pi gebruikt om de snelheid van computers te onderzoeken.

Lees ook:Bèta talenten vieren vandaag Pi-dag
Lees ook:Pi-dag 2011
Lees ook:Pi-dag 2013
Lees ook:Internationale Pi-dag 2014
Lees ook:Internationale Pi-dag 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>