Bèta talenten vieren vandaag Pi-dag

Zaterdag 14 maart is het Pi-dag (editie 2011: klik hier). Pi is het wiskundige symbool, dat menig leerling zonder wiskundeknobbel op de middelbare school tot wanhoop dreef. Het is de omtrek van een cirkel gedeeld door de diameter. De Grieken ontdekten dat dit voor iedere cirkel gold. De diameter van een cirkel is te meten, de omtrek niet, want die is niet recht. De Babyloniërs hanteerden een rekenwijze, die er een halve procent naast zat; de Egyptenaren 0,6 %. Archimedes was de eerste die het probleem wiskundig aanpakte. Pi wordt daarom ook wel de constante van Archimedes genoemd. Zijn berekeningen zaten er uiteindelijk 0,008 % naast. Het getal is bij benadering 3,1415926: daarom is vandaag 14/3 pi-dag: de Amerikanen noteren data andersom: vandaag is het voor hen 3/14.

 

Pi duikt op allerlei onverwachte plekken in de wiskunde op, ook als er geen cirkels aan te pas komen. Zo wordt het berekenen van pi gebruikt om de snelheid van computers te onderzoeken. En een voorbeeld uit het dagelijks leven: pi komt voor in een verdeling van vrouwen op grond van schoenmaten. Eigenlijk loopt pi tot oneindig ver achter de komma door, zonder ooit in een vast patroon te vervallen. Rekenpuristen vinden 3,14 dan ook een veel te grove afronding. Het symbool voor pi wordt toegeschreven aan de Britse wiskundige William Jones, die het in 1706 noteerde. In 1737 nam de Duitse wiskundige Leonhard Euler het over; daarna werd het wereldwijd gebruikt. Pi-liefhebbers eten vandaag apple pie en dragen Pi-shirts. Leuk detail voor hen: 14 maart is de geboortedag van een van onze grootste wis -en natuurkundigen: Albert Einstein (1879-1955).

Lees ook:Bèta’s vieren vandaag Pi-dag
Lees ook:Pi-dag 2011
Lees ook:Pi-dag 2013
Lees ook:Internationale Pi-dag 2014
Lees ook:Internationale Pi-dag 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>