Kwaliteit oliebollen wordt beter

Oliebollenbakkers sidderen en beven voor de jaarlijkse oliebollentest van dagblad AD, dat in 15 jaar uitgroeide tot ‘de Michelinster in oliebollenland’ (editie 2014: klik hier). Volgens de jury wordt de kwaliteit van oliebollen beter: vond ze twee jaar geleden nog eenderde niet te eten, dit jaar kreeg bijna 58% een 6 of hoger. Voor het eerst is een kwart van de bollen goed voor een 8 of hoger. De beste bol is bij de gebakkraam van Richard Visser aan de Heemraadsingel in Rotterdam te koop. Vorig jaar werd hij slechts vijfde, terwijl hij daarvoor vijfmaal nummer 1 werd. Dit jaar gaf de jury hem voor de zesde maal een 10.


De winnaar van vorig jaar, Van Maanen uit Katwijk aan Zee, kwam dit jaar op nummer 7 uit. Twaalf liefhebbers testten bollen van 92 kramen: hoe smaken ze, hoeveel krenten en rozijnen zitten erin, zijn ze luchtig of klef en hoe is het met het vet gesteld. Daarnaast bekeek een deskundige het vetpercentage en of de bollen gaar waren. Vorig jaar voelden Amsterdamse oliebollenbakkers zich er bekaaid vanaf komen; dit keer zijn er slechts drie gekeurd, waarvan twee Oké werden bevonden. Absoluut dieptepunt vond de jury Antoon Meijer uit Groningen: ‘Meer dan treurig’ en Bakkers’ Gebak in Nijkerk: ‘Vorig jaar laatste, scoort weer een nul. Boycotten’, luidde het jury-oordeel.  Vier oliebollenbakkers kregen het predicaat ‘economisch delict’, vijf werden er slecht bevonden(‘onverkoopbaar’), veertien slecht en dertien onvoldoende.

Lees ook:Oliebollen in Amsterdam vallen vies tegen
Lees ook:AD Oliebollentest 2011
Lees ook:Oliebollentest 2011
Lees ook:AD Oliebollentest 2010
Lees ook:AD Oliebollentest 2014

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kwaliteit oliebollen wordt beter

  1. Pingback: Oliebollen en appelflappen | Eropuit

  2. André de Hooge

    Wat een verschil met de kwaliteit van oliebollen dit jaar zeg; ik zal je vertellen, ik had in Alkmaar naast de grote kerk (centrum) oliebollen gekocht (afgelopen donderdag) en nu diezelfde dag bleek mijn moeder bij de Vomar bij ons in Heerhugowaard oliebollen te hebben gehaald (nu ja, lekker dubbel portie). De oliebollen van dat kraampje bij de grote kerk in Alkmaar waren heerlijk maar die “oliebollen” van de Vomar waren me een stelletje stugge krengen; een dag later die van de Vomar weggemikt hoor (die waren zo hard; daar kon je iemand de hersens mee inrammen); kun je nagaan!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>