Rintje bedankt!

Het Friese schaatskanon Rintje Ritsma houdt ermee op. Vandaag nam de 38-jarige Fries, bijgenaamd ‘de Beer uit Lemmer’, afscheid van het topschaatsen. Dat maakte hij bekend op een persconferentie bij FlevonIce in Biddinghuizen. Hij kan de motivatie niet meer opbrengen om nog een seizoen op het ijs te knallen: ‘Voor een doel heb je goede momenten nodig: die mis ik.’ Maar hij kreeg ook rugklachten: ‘Ik wil niet wachten op één of twee hernia’s verder.’ Zonder rugproblemen had hij ‘nog wel vier jaar doorgeschaatst’, zei hij tegen de pers. Ritsma kwam in 1989 in de nationale kernploeg. Hij groeide uit tot één van de grootste toppers uit de vaderlandse schaatsgeschiedenis.

Ritsma zette het professionele schaatsen, zoals we dat nu kennen, op de kaart. Hij werd viermaal wereldkampioen allround, zesmaal Europees kampioen allround en won daarnaast meerdere zileveren en bronzen medailles. Één medaille ontbreekt in zijn prijzenkast: de Olympische gouden medaille. Hij won tweemaal Olympisch zilver en vier maal brons. Ritsma is niet bang voor het beruchte zwarte gat, waarin veel topsporter terechtkomen, zoals onlangs nog wielrenner Michael Boogerd: ‘Daarvoor heb ik teveel hobby’s.’ Hij blijft zich met schaatsen bezighouden: om te beginnen is hij toegetreden tot de commissie van Ard Schenk, die gaat bekijken hoe de topsportstructuur bij de KNSB kan verbeteren. Hij gaat mogelijk ook aan de slag met de Nederlandse bobsleeërs, in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2010.

Lees ook:Olympisch Stadion ‘de coolste baan van Nederland’: schaatsen in historische ambiance
Lees ook:Veel olympiërs op NK Allround in Olympisch Stadion
Lees ook:Huldigingen medaillewinnaars in eigen woonplaatsen
Lees ook:Olympisch Stadion omgetoverd tot kunstijsbaan
Lees ook:Huizinga voor vijfde keer Europees judokampioen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Rintje bedankt!

  1. Pingback: Beeld en Geluid Oeuvreprijs voor Mart Smeets | Eropuit

  2. Pingback: Paasraces op TT Circuit Assen | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>