Roken sterft vanzelf uit

IMG_20160515_181358Op 1 juli mag nergens in de horeca nog worden gerookt. Rokers kunnen in het openbaar op steeds minder plekken hun saffie opsteken. Het is meer en meer not done om in gezelschap te roken. ‘De roker sterft vanzelf letterlijk uit.’ Dat zegt hoofd longziekten van het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis, Paul van Spiegel. ‘Tegen die tijd is roken een obscuur fenomeen. Jaarlijks stopt 4% van de rokers definitief.’ Volgens Van Spiegel begint over een tijd geen mens er nog aan. Het aantal jongeren dat begint met roken, daalt nu al snel.

Zie ook ‘Vaarwel sigaretje‘ en ‘Ook op terras sigaretje niet gegund‘.

‘Overal openen stopklinieken en in de richtlijnen van huisartsen staat dat ze bij elk consult moeten vragen naar het rookgedrag’, zegt Van Spiegel. Hij zit in de commissie anti-rookbeleid van de Nederlandse vereniging van artsen voor longziekten en tuberculose. Nederland telt nu nog vier miljoen rokers. Van hen wil 2,8 miljoen er eigenlijk mee stoppen. Op 1 juli gaat het rookverbod in de horeca in en wordt een pakje sigaretten maar liefst 55 cent duurder. Zelf ben ik september 2004 gestopt met roken. Ik zal inmiddels een slordige 6500 euro hebben uitgespaard. Uiteindelijk ging het in de eerste plaats om de gezondheid, maar tóch: wát een geld!

Lees ook:Horecapersoneel ziet op tegen rookverbod
Lees ook:CBS: zware rokers leven gemiddeld 13 jaar korter
Lees ook:Rokers ook sigaretje op terras niet gegund
Lees ook:Rookcafé’s verbieden of gedogen
Lees ook:Rookverbod Duitsland op de helling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>