Om over na te denken: een kwart van de zware rokers in Nederland haalt zijn of haar pensioen niet. Zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) leven gemiddeld 13 jaar korter dan niet-rokers. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Trimbos-instituut over het verband tussen roken en doodgaan.
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van bijna 40 duizend 20- tot 80-jarige respondenten uit de Gezondheidsenquête van 2001 tot en met 2006. Onderzocht is of en wanneer rokers en niet-rokers die daaraan deelnamen zijn overleden. Van de zware rokers haalt 23 procent de leeftijd van 65 jaar niet, van de lichte rokers overlijdt 11 procent en van de niet-rokers 7 procent voor de 65e verjaardag. De belangrijkste doodsoorzaak is kanker, met name longkanker, gevolgd door hart- en vaatziekten.
Lichtpuntje: stoppen met roken loont, op alle leeftijden! Rokers die voor hun 35e stoppen, hebben ongeveer dezelfde levensverwachting als niet-rokers. Bij rokers die rond hun 50ste stoppen halveert het sterftecijfer. In Nederland blijkt de afgelopen jaren roken in 4 op de 10 gevallen voor de leeftijd van 80 jaar de doodsoorzaak te zijn. Er wordt steeds minder gerookt: Begin deze eeuw stak 10 procent van de Nederlanders minstens twintig sigaretten per dag op, nu is dat nog maar 4 procent. Het aantal matige rokers zakte van 18 naar 14 procent, het percentage gelegenheidsrokers ligt al jaren op 5 tot 6 procent.
Lees ook:Horecapersoneel ziet op tegen rookverbod
Lees ook:Rookcafé’s verbieden of gedogen
Lees ook:Roken sterft vanzelf uit
Lees ook:Cafés minder gezellig sinds rookverbod
Lees ook:Rokers ook sigaretje op terras niet gegund