Rookverbod Duitsland op de helling

In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en Berlijn mogen rokers weer vrijelijk hun sigaretje opsteken in kleine horecazaken. Dat is de uitspraak van het Duitse Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe. Ondernemers van de kleine horeca hadden een rechtszaak aangespannen tegen de overheden. Ook in Duitsland geldt een rookverbod in openbare ruimtes en horecazaken, maar in veel deelstaten mag in aparte rookruimten wel worden gerookt. Het hof vindt dat in strijd met de Grondwet, omdat kleine horecazaken geen aparte rookruimte kunnen inrichten. Dat is discriminatie: daarom staat de rechter roken in kleine zaken zonder rookruimte toe.

Zie ook: ‘Rokers ook sigaretje op terras niet gegund‘.

Het rookverbod wordt in Duitsland niet door de landelijke overheid, maar door de deelstaten gehandhaafd. Het besluit van het Hof dwingt alle deelstaten, die aparte rookruimten toelaten, om hun regelgeving te herzien. Volgens de rechter moeten deelstaten óf het roken helemaal verbieden, óf de regels voor kleine zaken aanpassen. De deelstaten krijgen tot eind 2009 de tijd om met nieuwe wetten te komen.

Lees ook:Roken in klein café mag wel
Lees ook:Roken in speciale rookruimten horeca blijft toegestaan
Lees ook:Antirook beleid in cafés wankelt
Lees ook:Toch rookverbod in kleine cafeetjes
Lees ook:Roken mág, als er een rookruimte is

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Rookverbod Duitsland op de helling

  1. Pingback: Roken in klein café mag wel | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>