Wageningen op 5 mei centrum Nederland

IMG_20160524_150646Ieder jaar wordt in Wageningen om middernacht van 4 naar 5 mei het Vrijheidsvuur ontstoken op het 5 Meiplein, voor het historische hotel ‘De Wereld’; dit jaar (2008) voor de 60e keer (2013: klik hier). In dat hotel tekenden de Duitse bezetters in 1945 de capitulatie, in het bijzijn van de geallieerden en prins Bernhard. Het Vrijheidsvuur is een belangrijk symbool voor leven in vrede en vrijheid. Traditiegetrouw verspreiden sporters dit Vrijheidsvuur ‘als een lopend vuur’ door heel Nederland. De dag erop, maandag 5 mei, is de nationale feestdag waarop de bevrijding van het koninkrijk van de Duitse bezetter wordt gevierd, maar ook de vrijheid zelf. Van 24.00 tot 1.30 uur wordt de bevrijdingsvuur estafette gelopen. Overdag vindt op de markt het bevrijdingsfestival plaats met 17 podia en allerlei activiteiten. Rond 16.00 uur is de jaarlijkse plechtigheid  om de Capitulatie in 1945 te herdenken. Daarna rijdt het Vrijheidsdefilé door de straten van Wageningen. Het Comité 4 en 5 mei verwacht 1300 veteranen uit binnen –en buitenland.

De oudste deelnemers zijn dik in de negentig. Sinds het overlijden van prins Bernhard is zijn verjaardag, 29 juni, de nationale veteranendag. Maar veel geallieerde oud-strijders blijven op de traditionele eremars op 5 mei afkomen. Aan de optocht doen ook veteranen mee die dienden in Korea, Srebrenica en Afghanistan. In totaal lopen 2000 deelnemers mee, oud-strijders, muziekcorpsen, historische voertuigen en acteurs in legerkledij uit de Tweede Wereldoorlog. Zij delen chocola in originele wikkels uit aan het publiek, net als bevrijders in 1945. Bekende wetenschappers werken op 5 mei in Wageningen mee aan de Freedom University en geven colleges over vrijheid en solidariteit. De lezingen, het defilé, de herdenkingsdienst, de vliegshow en andere activiteiten in Wageningen zijn live op tv te zien voor abonnees van UPC.

 

Lees ook:Wageningen heeft zijn ‘paal van Bernhard’
Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2010
Lees ook:Nederland 63 jaar vrij
Lees ook:Veteranendag Den Haag
Lees ook:Zaterdag 25 juni: Nederlandse Veteranendag in Den Haag

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Wageningen op 5 mei centrum Nederland

  1. Pingback: Belmondo Festival in Wageningen | Eropuit

  2. Pingback: Bevrijdingsdag nieuwtjes | Eropuit

  3. Pingback: Nederland 63 jaar vrij | Eropuit

  4. Pingback: Rhenen 750 jaar: festival Comedy aan de Rijn | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>