Bevrijdingsfestivals 2013

Op 4 mei is de Nationale Herdenking, op zondag 5 mei 2013 vieren we dat Nederland 68 jaar in vrijheid leeft: met 14 Bevrijdingsfestivals, 40 podia, ruim 250 bands en meer dan 750.000 bezoekers het grootste eendaagse culturele evenement van het land. Elk jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, de stad waar in 1945 de Duitse capitulatie werd ondertekend. Daarna gaat het vuur in estafette naar de 14 Bevrijdingsfestival. Elke provincie, Amsterdam en Den Haag heeft een gratis festival. Thema dit jaar is ‘Vrijheid spreek je af’. Ieder jaar zijn drie Nederlandse artiesten en/of bands ambassadeur voor de Vrijheid; dit jaar zijn dat Miss Montreal, Dio en Chef’Special. Met een helikopter van Defensie toeren zij langs de 14 festivals.

De Bevrijdingsstad – waar de aftrap van de dag plaatsvindt – is dit jaar Utrecht, de stad waar 300 jaar Vrede van Utrecht wordt gevierd. Daar spreekt oud-minister Hirsch Ballin in de Domkerk de jaarlijkse 5 Mei-lezing uit. Daarna wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken als aftrap voor de feesten in het hele land. Sinds 1996 is de grote afsluiting van de feestdag het 5 Mei-concert op de Amstel bij theater Carré, dit jaar met onder meer de Marinierskapel, mezzosopraan Maria Fiselier en Nick & Simon. Het concert is live te volgen op Nederland 1 vanaf 20.45 uur. Het staatshoofd en de premier zijn van de partij, net als koningin Máxima en prinses Beatrix. Na afloop varen ze weg over de rivier in dezelfde boot als tijdens de Koningsvaart. Traditiegetrouw zingen artiesten en toeschouwers ‘We’ll Meet Again’ van Vera Lynn, een populair lied in de Tweede Wereldoorlog.

De 14 officiële Bevrijdingsfestivals zijn (tijden onder voorbehoud):

Amsterdam, hoofdstad: Westerpark (11-23 uur) en tien kleinere festivals in de stad.

Den Haag, Hofstad: Malieveld (13-22.30 uur).

Groningen, stad Groningen: Stadspark (12-24 uur)

Friesland, Leeuwarden: vijf podia in de stad (13-23.30 uur).

Drenthe, Assen: Baggelhuizerplas (12-24 uur).

Overijssel, Zwolle: park de Wezenlanden. (11-24 uur).

Gelderland, Wageningen: Om middernacht wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Bevrijdingsevenement. Oud-minister Bot voert het woord bij de herdenkings-bijeenkomst in de Johannes de Doperkerk. Er zijn static shows van historische voertuigen, een paralanding en een jongerenprogramma met de Koninklijke Marine, een fly past en het jaarlijkse Bevrijdingsdéfilé op het 5 Meiplein. Daarnaast is het feest op 15 pleinen met meer da n100 artiesten.

Utrecht, stad Utrecht: Park Transwijk (12-24 uur).

Noord-Holland, Haarlem: Haarlemmerhout Bevrijdingspop (12-24 uur).

Zuid-Holland, Rotterdam: Het Park (13-23 uur).

Zeeland, Vlissingen: Bellamypark, Arsenaalplein en Dijktheater (13-24 uur).

Noord-Brabant, Den Bosch: Pettelaarse Schans (13-23 uur).

Limburg, Roermond: hoofdpodium op de Markt en randprogramma in de stad (12-23.15 uur).

Flevoland, Almere: Esplanade en Grote Markt (12-24 uur ?).

Naast deze 14 officiële festivals zijn er in meer gemeenten gratis feesten  en hier en daar is er afsluitend vuurwerk.

Lees ook:Bevrijdingsfestivals op Nationale Bevrijdingsdag 2012
Lees ook:Bevrijdingsdag 2011
Lees ook:Nationale Bevrijdingsdag 2010
Lees ook:Bevrijdingsfestivals in iedere provincie
Lees ook:Gratis feesten Bevrijdingsdag 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>