Haagse Wolkenkrabber geopend

Den Haag heeft er een attractie bij: een panoramadak op de 42e verdieping van een wolkenkrabber, met uitzicht over Den Haag en Scheveningen. Bij mooi weer zijn Rotterdam en Amsterdam te zien. De buurt kwam in protest, vond dat de woontoren het woonklimaat zou schaden en stapte naar de rechter. Uiteindelijk besliste de Raad van State dat hij er mocht komen: het Strijkijzer, de woontoren van 132 meter hoog bij het Rijswijkseplein, vlakbij station Holland Spoor. Donderdag werd de toren officieel geopend. De wolkenkrabber telt 300 studentenwoningen, die allemaal in een mum van tijd waren verhuurd. Vanaf de 29e verdieping zitten 51 luxe appartementen, met eigen ingang en lift, gescheiden van de studenten. Sinds september is de woontoren bewoond. Zie ook ‘Den Haag wil aan Spui opnieuw bouwen en slopen‘.   


Kort na de oplevering kwam het Strijkijzer in het nieuws, omdat de kroon van de flat fluittonen voortbracht. Die zijn verholpen met een tijdelijke oplossing: de metalen roosters, die de fluittoon veroorzaakten, zijn bedekt met 380 houten palen.Afgelopen woensdag maakte de woningcoöperatie Vestia bekend dat het Strijkijzer de gouden Emporis Skyscraper Award 2007 won als ‘beste wolkenkrabber op het gebied van design en functionaliteit’. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Emporis, een internationaal platform op het gebied van gebouwen in meer dan 50.000 steden ter wereld. Het Strijkijzer is de eerste Nederlandse winnaar van de prestigieuze prijs. De Award is een erkenning voor wolkenkrabbers die in het jaar van de prijsuitreiking zijn opgeleverd. Voorwaarde is dat het gebouw minstens 100 meter hoog moet zijn. Het Strijkijzer voldoet met z’n ruim 130 meter; later dit jaar wordt de prijs overhandigd. Zie ‘Woontoren in Enschede hoogste van Overijssel’. 

Lees ook:Enschede: hoogste woontoren Overijssel
Lees ook:Rotterdam krijgt hoogste woontoren van de Benelux
Lees ook:Opening hoogste woontoren en LantarenVenster in Rotterdam
Lees ook:Winnaars Entree Hospitality & Style Awards 2016
Lees ook:Geen mega-wolkenkrabber in Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>