Zandplaat moet Houtribdijk verstevigen

Rijkswaterstaat gaat de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad verstevigen door een zandplaat, omdat de dijk niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen. De dijk werd aangelegd tussen 1963 en 1976 en scheidt het water van het IJsselmeer en het markermeer en beschermt de provincies eromheen tegen hoogwater.

De dijk was bedoeld als begin van de inpoldering van de Markerwaard, die er nooit kwam. De zandplaats is een wereldprimer in water zonder getij: een soort zandmotor aan beide kanten van de dijk van zo’n 150 meter breed. Het is vergelijkbaar met de zandmotor die voor de Nederlandse kust werd aangelegd om de kust op een natuurlijke manier uit te breiden.

Halverwege de Houtribdijk is vier jaar lang een proef gedaan met een zandmotor in brak water en de resultaten waren positief. Zo’n 70 meter blijft boven water uitsteken, de rest loopt schuin af onder water. Op de zandplaats kan vegetatie groeien en ook onder water zal meer leven kunnen ontstaan, zoals bij de Markerwadden ook al is gebeurd. Ondertussen beschermt het zand de dijk door de golfslag tegen te houden. De werkzaamheden beginnen vanmiddag en gaan drie jaar duren. De N302 van Hoorn naar Lelystad blijft open, maar het fietspad wordt vanaf december dit jaar afgesloten.

Lees ook:Noordzeekust ‘komende vijftig jaar weer veilig’
Lees ook:Nieuw stukje Nederland: de Marker Wadden
Lees ook:Eerste stukje nieuw land in Markermeer zichtbaar
Lees ook:Lelystad Airport mag uitbreiden
Lees ook:Nationale Stranddijkendag IJmuiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>