Zaterdagnacht gaat de wintertijd in: klok uur terugzetten

IMG_20160522_142748

In de nacht van zaterdagnacht 25 op zondag 26 oktober gaat de wintertijd in (2015: klik hier). Dan gaat de klok terug van 03.00 naar 02.00 uur en kunnen een uur lager slapen. Ezelsbrug: vóórjaar = klok vóóruit zetten, dan ‘wordt ons een uur afgepakt’, nu hebben we een uur extra. Op veel plekken in het land organiseert Spieren voor Spieren tijdens dit ‘verloren tussenuurtje’ de Wintertijd Challenge. In het najaar worden de dagen korter. Door de wintertijd wordt het een uur eerder donker, maar ’s-morgens is het eerder licht: met zomertijd zou het op Nieuwjaarsdag pas om 09.00 uur licht worden. Eigenlijk gaan de wijzers van de klok terug ‘waar ze horen’, omdat ze in het voorjaar een uur vooruit gezet waren. 

Alle lidstaten van de Europese Unie doen eraan mee; de Belgen spreken van ‘winteruur’. Tot ver in de 19e eeuw had elke plek op aarde een lokale tijd. Als de zon in het zuiden stond, was het twaalf uur; een zonnewijzer gaf de juiste tijd aan. Ondanks de komst van nauwkeurige uurwerken bleef elke plaats zijn eigen tijd houden. Door de komst van de spoorwegen en radio werd de roep om één uniforme tijd steeds groter. Nederland kende van 1916 tot 1945 de zomertijd en kreeg zomer –en wintertijd in 1977 terug. Ons land zit in de Midden-Europese tijdzone, overigens door toedoen van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog. Wij kenden vanaf 1909 de ‘Amsterdamse Tijd’: de tijd die de Westertoren aangaf. Die liep 20 minuten vóór op de standaardtijd in Greenwich, de UTC: was het in Amsterdam 12.00 uur, dan was het 11.40 uur in Londen en 12.40 uur in Berlijn. Op 16 mei 1940 werd de tijd op bevel van de Duitsers één uur en veertig minuten vooruit gezet. Na de oorlog bleef dat zo: Nederland loopt sindsdien in de pas met de ‘Midden-Europese tijd’.

Lees ook:Zaterdagnacht 28 oktober gaat de wintertijd in: klok uur terug zetten
Lees ook:Niet vergeten: zaterdagnacht gaat de wintertijd in, klok uur achteruit zetten
Lees ook:Zaterdag begint de wintertijd: klok uur terugzetten
Lees ook:Zaterdagnacht 29 oktober gaat de wintertijd in
Lees ook:Wintertijd: klok uur terugzetten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>