Zaterdagnacht 28 oktober gaat de wintertijd in: klok uur terug zetten

In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober gaat de wintertijd in. Dan gaat de klok terug van 03.00 naar 02.00 uur en kunnen we een uur lager slapen. Ezelsbrug: vóórjaar = klok vóóruit zetten, dan ‘wordt ons een uur afgepakt’, nu krijgen we een uur extra.  Op veel plekken in het land organiseert Spieren voor Spieren tijdens dit ‘verloren tussenuurtje’ de Wintertijd Challenge. In het najaar worden de dagen korter. Door de wintertijd wordt het een uur eerder donker, maar ’s morgens is het een uur eerder licht: met zomertijd zou het op Nieuwjaarsdag pas om 09.00 uur licht worden.

Eigenlijk gaan de wijzers van de klok terug ‘waar ze horen’, omdat ze in het voorjaar een uur vooruit gezet waren. In de nacht van 24 op 25 maart 2018 gebeurt dat weer: dan is het zomertijd. Alle lidstaten van de Europese Unie doen aan zomer- en wintertijd; de Belgen spreken van ‘winteruur’. Tot ver in de 19e eeuw had elke plek op aarde zijn eigen lokale tijd. Als de zon in het zuiden op haar hoogste punt stond, was het twaalf uur; een zonnewijzer gaf de juiste tijd aan. Door de komst van de spoorwegen en radio groeide de behoefte aan één uniforme tijd.

Nederland kende van 1916 tot 1945 de zomertijd en kreeg die in 1977 terug. Ons land zit in de Midden-Europese tijdzone, overigens door toedoen van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog. In ons land kenden wij kenden vanaf 1909 de ‘Amsterdamse Tijd’: de tijd die de Westertoren aangaf. Die liep 20 minuten vóór op de standaardtijd in Greenwich, de UTC: was het in Amsterdam 12.00 uur, dan was het 11.40 uur in Londen en 12.40 uur in Berlijn. Op 16 mei 1940 werd de tijd op bevel van de Duitsers één uur en veertig minuten vooruit gezet. Na de oorlog bleef dat zo: Nederland loopt sindsdien in de pas met de ‘Midden-Europese tijd’.

Lees ook:Niet vergeten: zaterdagnacht gaat de wintertijd in, klok uur achteruit zetten
Lees ook:Zaterdagnacht gaat de wintertijd in: klok uur terugzetten
Lees ook:Zaterdagnacht 29 oktober gaat wintertijd in: klok uur terugzetten
Lees ook:Zaterdagnacht 29 oktober gaat de wintertijd in
Lees ook:Zaterdag begint de wintertijd: klok uur terugzetten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>